Kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson är förvånad över gapet mellan invånarnas otrygghet och samhällets säkerhet.
Vad gör kommunen för att öka tryggheten?
– En hel del. Vi har trygghetsvandringar som riktar sig mot pensionärer och har tagit fram en broschyr om hur man skyddar sig mot bedrägerier mot äldre, en brottstyp som ökar. Jag, polisen och räddningstjänsten ska ut och prata om den.
Insatser kring yngre invånare är fotbollsfredagarna som IK Viljan har i samarbete med Team ungdom, samt vårens föräldrakaféer om psykisk ohälsa, mobbning och droger. Marita Andersson nämner även kommunens arbete med ANDT, alkohol, narkotika, dopning och tobak.
I ofta offentlig miljö verkar de lokala Brågrupperna i Strängnäs, Stallarholmen, Åkers styckebruk och Mariefred. I Brå ingår socialtjänsten, fritidsgårdarna och skolan, som samverkar med kommunpolis, kyrka och föreningsliv.
Sedan 2008 har kommunen också ett samverkansavtal med polisen, där parterna varje år undertecknar medborgarlöften. De bygger på bland annat löpande rapporter från exempelvis fastighetsskötare, fritids- och skolpersonal och socialtjänsten, om var brottsförebyggande eller trygghetsskapande åtgärder behövs.
Här upplever kommunpolis Thomas Bergqvist att det ibland saknas mandat för kommunen att vidta åtgärder.
– Vi har en jättebra samverkan, men det finns inget lagkrav om att kommuner måste jobba brottsförebyggande. Det är en önskan vi länge framfört, att det borde skrivas in i kommunallagen.