P-regeln är tillbaka: "Folk fattar inte"

Det är oktober, vilket innebär att datumparkering har börjat gälla i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk.

Den som bryter mot parkeringsförbudet i Strängnäs måste betala 400 kronor i avgift.

Den som bryter mot parkeringsförbudet i Strängnäs måste betala 400 kronor i avgift.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Strängnäs kommun2019-10-10 18:53

Just nu har Björn Siljeström, stadsvärd vid kommunens teknik- och servicekontor, fullt fokus på den stundande marknadshelgen. Men när knallar och besökare har lämnat staden, kommer efterlevnaden av datumparkeringen att kontrolleras mer noggrannt.

– Folk ser ingen skylt på gatan där de tänkt parkera och fattar inte det här med zonen, säger han.

Skyltarna sitter där zonen för datumparkering börjar. I Strängnäs och Åkers styckebruk är det en enda central zon det handlar om, i Mariefred är det ett par villakvarter som berörs.

Datumparkeringen innebär att det mellan klockan 00 och 08 är förbjudet att parkera på gatusida med jämna husnummer på jämna datum, och på gatusida med ojämna husnummer på ojämna datum. Den som parkerar sin bil, måste alltså tänka på vad det är för datum efter midnatt.

Detta gäller i de aktuella zonerna under perioden 1 oktober–15 april, där inga andra vägmärken informerar om annat. Syftet är att hålla en sida av vägen framkomlig, så att det under nätterna går att exempelvis salta, sanda, ploga eller sopa gatorna ordentligt.

– På en del gator där vi haft problem med datumparkeringen har vi gjort om till servicedagar i stället, det kan exempelvis vara förbjudet att stå på ena sidan av vägen på tisdagar, säger Björn Siljeström.

Hittills under oktober har han och hans kollega varit ute två nätter. Ett stort antal bilar på Finningevägen har fått en anmärkning efter att ha stått på fel sida av vägen, berättar Siljeström. Avgiften för detta är 400 kronor.

Karta: Finningevägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!