På måndag ber han politikerna köpa arenan

– Bostäder javisst, men vad ska alla människor som flyttar hit göra? säger Martin Wallström om sitt medborgarförslag: Köp arenan!

"Bostäder går att bygga på andra platser än just där hallen står. Kommunen tänker sig ju att det ska flytta hit en skrälldus med människor – men var är dynamiken i idyllen?", säger Martin Wallström.

"Bostäder går att bygga på andra platser än just där hallen står. Kommunen tänker sig ju att det ska flytta hit en skrälldus med människor – men var är dynamiken i idyllen?", säger Martin Wallström.

Foto: Åsa Wallin

Strängnäs kommun2019-10-23 18:42

Vad som ska hända med Svenska hem arena, tidigare Mälarforum, har länge diskuterats av politiker, näringsliv och medborgare. Rivas eller inte? Bostäder eller mässor? Parkeringshus eller lekland? Studentbostäder eller kontor?

Fler bostäder på Tosterön prioriteras högt av såväl den politiska majoriteten som privatägda Svenska hem, som 2007 köpte arenan av Jehovas vittnen i just det syftet.

Men motståndare till att riva hallen finns. Drygt 2 000 av dem har samlats i Facebookgruppen Rädda Mälarforum, som drivs av Martin Wallström.

På måndag kväll står han inför fullmäktiges 55 ledamöter och argumenterar för sitt medborgarförslag: att kommunen ska köpa arenan – som har en golvyta tre gånger så stor som Globen och utrymme för 9 000 sittplatser.

Tidningen möter honom utanför hallen, vars portar slogs upp för 35 år sedan, bland annat med epitetet "Skandinaviens största hall för idrott".

Sedan dess har där varit exempelvis Sveriges största dansbandsgalor, stadioncross, hushållsmässor, Hallsvenskan i fotboll och Harry Belafonte. Martin Wallström minns det mesta, även om han inte alltid varit på plats. 

– Det är en unikt stor hall, säger han och menar att just därför borde kommunen köpa och aktivera den.

– Låt föreningsliv och affärsliv etablera sig med löpande verksamheter, så det inte blir svart i hallen mellan evenemang som mässor, utställningar, konferenser och konserter – och då menar jag stora konserter. Hallen har potential så det sjunger om det och kommunen ska ju växa, är det sagt. Vad ska alla människor som flyttar hit göra? Varför ska de flytta hit? säger Martin Wallström.

Dagarna före valet 2014 gjordes inom den dåvarande majoriteten ett politiskt utspel om att köpa hallen för en krona och göra den till en multiarena för sport och kultur. När Moderaterna och Socialdemokraterna bildade ny majoritet styrde de dock tydligt kursen mot en satsning på Larslunda. 

Att äga arenan var inte rätt för kommunens utveckling, sa kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) 2015.

Martin Wallström säger att han inte har stort hopp om att det ska ha ändrat sig, men:

– Jag kommer att kämpa så länge hallen står kvar. Och det gör den ju än, mot alla odds. Det kanske beror på någonting.

Enligt det planprogram för Södra Tosterö som nyligen var ute på samråd är kommunens dominerande tanke att riva Mälarblick och Svenska hem arena, till förmån för bostäder, butiker och ett litet centrum. 

Karta: Svenska Hem Arena Ab
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!