När Länsförsäkringar Fastighetsförmedling för andra gången rankar Sveriges kommuner utifrån ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga faller Strängnäs 47 platser. Förra gången undersökningen gjordes var 2021.
Totalt är det 225 kommuner som ingår i kartläggningen och Strängnäs hamnar nu på plats 107.
– Åtta av tio unga vuxna bor i en kommun med brist på bostäder för unga. Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Det återinförda skärpta amorteringskravet har dessutom slagit extra hårt mot unga, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Kommunalråd Anders Härnbro (S) är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, och han säger att byggnationen av hyresrätter generellt ökar i Strängnäs och att bostadsmarknaden är i balans.
– 2023 ser ut att kunna bli ett rekordår med en bra bit över 500 färdigställda bostäder. Det ser också bra ut för år 2024. Flera projekt är på gång centralt i Strängnäs stad såsom Kungsfiskaren, Eldsund och Måsen, runt Läggesta/Marielund samt i Härad och Södra Tosterö. Även om inte alla dessa projekt siktar mot unga så bidrar de till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden i Strängnäs. Det är positivt även för yngre.
Har ni ungas perspektiv med er när ni planerar bostäder i kommunen?
– Kommunen har verkat för fler mindre hyresrätter i bostadsbeståndet under flera års tid och en ökning syns tydligt i statistiken. Ett stort antal bostäder har också tillkommit och kommer att uppföras med den tidigare regeringens statliga investeringsstöd som också siktade på att skapa bostäder för unga.
Varför sjunker Strängnäs i rankningen, tror du?
– Eftersom vi ser att tappet i rankningen för Strängnäs, trots att det har tillförts bostäder som kan vara attraktiva för unga, hänger ihop med den försämrade ekonomiska utvecklingen som påverkar unga i synnerhet så behövs det också sökas förklaringar i andra sammanhang. Alla bostadsmarknader hänger ihop med en omvärld.
Enligt undersökningen är den bästa kommunen att bo i Dals-Eds kommun i Västra Götaland, och sämst är Bergs kommun i Jämtland. Samtliga av de tre storstadskommunerna Malmö, Göteborg och Stockholm rankas lågt.
Kartläggningen baseras på statistik från Boverkets bostadsmarknadsenkät, Svensk mäklarstatistik AB och siffror från Statistiska centralbyrån gällande trångboddhet och ungdomsarbetslöshet.