Rävskabb i Sanda – hundägare varnas

Sandabon och hundägaren Lena Engberg upptäckte att hennes hundar plötsligt kliade sig väldigt mycket. En veterinär konstaterade att de smittats av rävskabb. Nu vill hon att andra hundägare är extra uppmärksam på sina fyrfotade vänner.

Skabbsmittad räv.

Skabbsmittad räv.

Foto: Sandra Nordin/Arkivbild

Strängnäs kommun2019-10-16 19:45

Det var på väg hem från jobbet, för cirka en månad sedan, som Lena Engberg såg en skabbsmittad räv i närheten av hennes bostad, som sprang upp ur ett dike och vidare in i skogen.

– Såhär i efterhand kan man tänka att man borde ha ringt till jägare, men det gjorde jag inte, säger hon.

Hon är ägare till fyra hundar, bland annat en liten chihuahua, och upptäckte förra veckan att den minsta hade kliat sig ovanligt mycket. Vid ett besök hos veterinären konstaterades det med ett enkelt skrapsår att det rörde sig om rävskabb. Annan hudproblematik, som mjäll eller dylikt, uteslöts.

– Då fick jag behandla alla hundar. De fick någon injektion i nacken och skabben ska gå över när man badat dem. Stackarna har fått duschat i tio minuter, säger hon.

I dag mår samtliga hundar lyckligtvis bra och springer runt som vanligt.

Lena Engberg gick runt till de närmaste hundägarna och upplyste dem att det finns skabb i området och bad dem vara extra uppmärksamma, eftersom skabb lätt smittar.

– Då berättade grannen att man tydligen skjutit bort ett par stycken rävar, kanske det var förra året. Men det finns uppenbarligen fler som smyger runt här i området. Framför allt är skabb verkligen smärtsamt för hundarna, eftersom de kliar upp stora sår och så, vilket i sin tur kan leda till infektioner, säger hon bekymrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!