Så många bodde på campingar och hotell

Färre turister valde att övernatta på campingar och hotell i Strängnäs kommun förra året. Men turismansvariga Anette Lilja menar att statistiken släpar efter och att det i själva verket kan handla om en ökning.

Anette Lilja JS 4.jpg

Anette Lilja JS 4.jpg

Foto:

Strängnäs kommun2016-02-23 18:42

Varje månad skickar campingar, vandrarhem och hotell med fler än fyra rum eller åtta sängplatser in sin besöksstatistik till SCB, Statistiska centralbyrån. Det är den myndighet som har till uppgift att föra statistik som sedan kan användas till grund för debatter, politiska beslut och forskning.

I ett nyhetsbrev redovisar nu Strängnäs kommun fjolårets siffror, och det är ingen munter läsning. Totalt var det 7 100 färre gästnätter jämfört med 2014. Hotellnätterna var ungefär lika många, bara tio färre än året innan. Minskningen finns i stället inom campingar och vandrarhem.

Men Anette Lilja, som är turismansvarig i Strängnäs kommun, tror inte att det är så illa i verkligheten. I själva verket kan det handla om en ökning, menar hon.

– Många av nätterna på campingarna handlar om säsongscampare, alltså personer som hyr en plats en hel sommar eller hela året. Vi har upptäckt att rapporteringen av dessa siffror släpar efter, säger Anette Lilja.

SCB fortsätter att samla in statistik från 2015 fram till april, och hon tror att minskningen har goda möjligheter att vändas till en ökning när säsongscamparna förts in i beräkningarna.

– Om vi jämför med siffrorna som vi fick samma tid förra året ser det ut som att antalet gästnätter har ökat. Då var det 80 986 nätter, sedan tillkom det 9 000 innan april, säger hon.

I januari, juli och december 2015 har antalet gästnätter ökat. Samtidigt verkar det dåliga vädret i maj och juni ha gjort att många turister valde att stanna hemma då.

– Vi tror att det kan ha spelat en roll, men i juli och augusti hämtade vi hem lite av det, säger Anette Lilja.

Peter Blixt, en av Caravan clubs värdar på Löts camping, bekräftar bilden av att säsongen 2015 var god.

– Det var ett bra år, jag har inte några exakta siffror här men det var en liten ökning från 2014.

Han håller med om att det var dåligt väder i maj och juni, men menar att det inte har påverkat så mycket. Campingbesökare är inte rädda för lite regn.

– Det är också mycket som byggs i Strängnäsområdet just nu, och vi har haft många arbetare som har bott på campingen, säger han.

När Jehovas vittnen slutade med sina årliga träffar i Strängnäs efter 2011 blev det ett synligt tapp i gästnattsstatistiken, enligt Anette Lilja. Sedan dess har siffrorna varit relativt jämna från år till år, men kommunen strävar efter att förbättra dem.

– Vi jobbar gemensamt i Sörmland med destinationsutveckling, och riktar in oss på utlandsmarknaden. Det har pågått i fyra år men inte gett någon synlig effekt än. Det är en långsiktig process som bland annat handlar om att skapa paketeringar, säger Anette Lilja.

Ett exempel på en paketlösning är Slott och ånga, båt- och tågturerna mellan Taxinge och Mariefred som lanserades 2015.

– Rundturen fanns tidigare men vi skruvade till det och gjorde ett paket med entrébiljett till Gripsholms slott.

Internationellt marknadsförs Sörmland som Sveriges slottsdestination, med sina fyrahundra slott som ofta är tillgängliga för besökare.

– Då är det Gripsholms slott som är juvelen i kronan, säger Anette Lilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!