Ditt ansvar att skotta och sanda trottoaren utanför tomten

Trots att du inte äger marken, så kan du vara tvungen att skotta snö och sanda.
Det handlar om vinterskötseln av trottoarer i våra tätorter – ett ansvar som Strängnäs kommun har lagt över på de intilliggande fastighetsägarna.

Äger du en villa i tätort med en trottoar utanför tomten? Då är det du som ska skotta och sanda, så att fotgängare kan ta sig fram. Arkivbild.

Äger du en villa i tätort med en trottoar utanför tomten? Då är det du som ska skotta och sanda, så att fotgängare kan ta sig fram. Arkivbild.

Foto: Andreas Johansson

Strängnäs kommun2025-01-08 13:20

Snöblandat regn under onsdagen, sedan minusgrader fram till måndag då mer snö väntas. Den lokala väderleksprognosen skvallrar om att kommunens fastighetsägare lär få ägna sig åt snö- och halkbekämpning ett tag framöver.

undefined
Strängnäs från ovan den 3 januari 2025, några dagar innan det stora snöfallet över kommunen.

Strängnäs kommun, som i grunden ansvarar för snöröjning på gator och andra allmänna platser som kommunen är huvudman för, har lagt över ansvaret för så kallade gångbaneutrymmen på intilliggande fastighetsägare. Det är en möjlighet som ges i lagen om gaturenhållning och skyltning, och den lokala föreskriften har gällt i snart 30 år.

Fastighetsägare i kommunens detaljplanelagda områden – privatpersoner såväl som företag och föreningar – kan därmed ha ansvar för något som ligger utanför fastighetsgränsen. 

Med andra ord: Äger du en villa i tätort med en trottoar utanför tomten? Då är det du som ska skotta och sanda, så att fotgängare kan ta sig fram.

– En del är väldigt duktiga på det och andra inte, skulle jag säga, lyder omdömet från Marie Ollman vid kommunens avdelning för gata och park.

undefined
Marie Ollman på kommunens enhet för gata och park tycker att en del fastighetsägare gör ett bra jobb med snöröjning och halkbekämpning på trottoarer, andra inte. Arkivbild.

Vinterfixet på trottoarerna ska, enligt kommunens föreskrifter, ske "snarast" efter snöfall och "skyndsamt" vid halka. Snön får inte läggas ut på gatan, och sanden ska sopas upp när den har gjort sitt. Den som slarvar kan dömas till böter.

I lägen som det just nu rådande, där kommunen på kort tid har fått hantera stora snömängder, används en del trottoarer dock som upplag för massor som plogats bort från vägarna.

– Vi försöker hålla oss från det men på flera håll börjar det bli svårt när det kommit så mycket snö som nu. Då lägger vi upp snön på ena sidan av vägen och så får man använda den andra som trottoar, säger Marie Ollman och understryker att sådan snö inte behöver skottas bort av fastighetsägarna.

undefined
Sand för halkbekämpning av trottoarer, uppfarter och liknande finns att hämta kostnadsfritt i kommunens fyra tätorter, bland annat på Hammarvägen i Mariefred. Arkivbild.

Kommunen erbjuder fastighetsägarna att kostnadsfritt hämta mindre mängder sand för halkbekämpning. Det kan göras på följande platser: Kommunens förråd på Kvittenvägen i Strängnäs, P-plats Hammarvägen i Mariefred, miljöstationen vid Ica i Åkers styckebruk samt vid Vannesta entreprenad i Stallarholmen.

Den som äger ett flerfamiljshus ansvarar för att de gemensamma delarna av fastigheten är framkomliga för hyresgästerna, skriver Hyresgästföreningen.  I en bostadsrättsförening är det föreningens styrelse som ansvarar för snö- och ishanteringen, enligt Bostadsrätterna.

Fastighetsägarens ansvar

Snarast ta bort snö och is som kan vara hinder eller innebära risk för halka.

Sanda eller genomföra anda åtgärder för att motverka halka.

Sopa upp och ta bort sand. Återlämna till återvinningscentralen.

Ta bort ogräs, sopa och hålla rent.

Hålla rännstensbrunnar inom gångbaneutrymmet fri från snö, is och igensättande föremål.

Källa: Strängnäs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!