Barn- och utbildningsnämnden ser ut att få 33,5 miljoner kronor mer nästa år, något som kommunfullmäktige ska fatta beslut om framöver. I handlingarna till nästa veckas nämndmöte står att största delen kommer att täcka kostnaderna för ett ökat antal barn och elever. Kostnadsökningar äter upp resten, enligt ordförande Maria Ehrnfelt (M):
– Det tillförs inget, tyvärr. Det finns ju en vision att flytta fram positionerna som kunskapsstad och då behöver vi satsa.
Inom budgetramen vill nämnden fördela om en del pengar. En pott på 1 miljon kronor som grundskolechefen har till sitt förfogande skapas, i händelse av att behov av extra prioriteringar uppstår på någon skola, berättar ordföranden.
Pengen som följer med eleven till den skola hen har valt – kommunal som fristående – har räknats upp. Inom elevpengen vill nämnden göra en omfördelning så att elever med socioekonomiskt svag bakgrund får mer. Den så kallade Salsa-andelen inom grundskolan ökas från 6,9 till 9 procent, i förslaget. Det kommer att påverka kommunens ersättning till friskolorna, som generellt har färre elever som är nyinvandrade eller har lågutbildade föräldrar.
– Vi hade velat ha en viktning runt 15 procent, men det går inte utan nya pengar, säger Maria Ehrnfelt.
Ett av nämndens mål är fortsatt att alla verksamheter ska uppvisa en ökad måluppfyllelse och högre likvärdighet. Utvecklingen går åt andra hållet, vilket tidningen har berättat om tidigare. Det tas även upp i en rapport kring kunskap, utveckling och lärande som också tas upp på mötet.