Strålande tider för Strängnäs filmstudio

Strömningstjänsterna fortsätter öka, men Strängnäs filmstudio märker inte av något tapp – tvärtom.

Björn Lusensky, ordföranden vid Strängnäs filmstudio.

Björn Lusensky, ordföranden vid Strängnäs filmstudio.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs kommun2019-11-03 18:47

Föreningen har två omgångar filmprogram per år, under våren och hösten. Medlemmar betalar terminvis och får då se samtliga sju, åtta filmer som visas i Cinema 3:s lokaler på Regementsgatan.

Ordföranden Björn Lusensky konstaterar att de för närvarande har 107 medlemmar. Det är väl över antalet platser vid filmsällskapets visningar.

– Vi är nästan lite för många. Det är ett angenämt problem, säger Björn Lusensky och skrattar.

Av höstens filmvisningar återstår tre filmer – sydkoreanska Bränd, Den tysta revolutionen från Tyskland, samt den libanesiska filmen Kapernaum.

Strängnäs filmstudio strävar efter att visa filmer av hög kvalitet, men som gärna inte gått på bio och kanske är lite annorlunda. Framför allt ska det vara filmer som medlemmarna vill se.

– Sen har vi en gradering av filmen efteråt där de säger vad de tycker på en skala mellan ett och fem. De flesta ligger runt fyra, så jag tycker vi lyckas välja filmer rätt bra, säger Lusensky och fortsätter: 

– Vi gjorde en liten sammanställning för ett tag sedan och de senaste tre, fyra åren har vi visat filmer från 27 olika länder. Så det är lite kul.

Snart spikas vårens filmprogram – då ska 40 filmkandidater minskas till 7.

– Då tittar vi i styrelsen på delar av filmerna, läser om dem och sådär. Och det ska vara en blandning av filmer från olika länder och genrér. Vi gör en preliminär lista, men vill ha ett färdigt program innan höstsäsongen är över, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!