Strängnäs går över till kranvatten

"Vi har inte funderat något på att fira framgången något speciellt. Men visst är det kul."

Hur lång tid det tar att ta steget fullt ut vet ingen i dag. "Det beror på hur lång tid förvaltningen tar på sig", säger David Aronsson (V)

Hur lång tid det tar att ta steget fullt ut vet ingen i dag. "Det beror på hur lång tid förvaltningen tar på sig", säger David Aronsson (V)

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs kommun2019-12-28 06:13

Det var för exakt ett år sedan som David Aronsson, Catarina Hellmark, Barbara Kreil Öhman och Peter Hjukström, samtliga från Vänsterpartiet, lämnade in en motion till kommunfullmäktige där de föreslog en övergång till kranvatten i kommunens och bolagens verksamheter, och att man även skulle ansöka om att Strängnäs kommun blir kranmärkt.

Anledningen till motionen är helt enkelt att understryka att Sverige har ett av de bästa kranvatten och att det finns pengar att spara in.

– Jag trodde nog att de flesta skulle vara positiva till förslaget, säger David Aronsson, som ändå är glatt överraskad över att reaktionerna blev så positiva som de blev.

– Nu får vi hoppas att det kan gå ganska snabbt för förvaltningen att genomföra idén.

Motionärerna pekade på att det går åt 300 gånger så mycket energi att framställa en liter flaskvatten mot samma mängd kranvatten och kostnaden blir cirka 250 gånger högre per liter. Och samtidigt pekade man på statistik från inköpsavdelningen att kommunens verksamheter köpte in totalt 3 395 liter flaskvatten på glasflaska, burk eller PET. Under enbart första halvåret i år.    

Branschorganisationen Svenskt vatten, där Sevab ingår, står bakom hållbarhetsmärkningen Kranmärkt. Det är ingen certifiering det är fråga om, och man betalar heller ingen avgift. Det är den egna organisationen som ansvarar för efterlevnaden och ser till att inte flaskvatten finns i verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!