I augusti polisanmälde en privatperson att hen skulle ha bevittnat en misshandel av en hund i Strängnäs, något tidningen skrivit om flera gånger.
Hundarna omhändertogs dagen efter av länsstyrelsen – ett beslut hundägaren överklagade, vilket görs till Förvaltningsrätten i Linköping. När hundägaren i samband med det begärde ut handlingar, lämnade domstolen av misstag ut anmälarens namn.
– Jag tycker det är jätteallvarligt när en myndighet röjer ens identitet som vittne, säger hen till tidningen.
Hen har nu anmält rättens misstag till Justitieombudsmannen.
Förvaltningsrätten har också anmält händelsen till Datainspektionen och hänvisar till sekretesslagen som slår fast att sekretess ska gälla "om det kan antas att fara uppkommer för att någon utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs"
Tre veckor efter namnincidenten polisanmälde vittnet hundägaren igen, för övergrepp i rättssak. Enligt anmälan hade hundägaren tidigare samma dag uppträtt hotfullt när de mött varandra utomhus.
Enligt polisens noteringar blev anmälaren mycket rädd och bär sedan anmälan om djurplågeriet ett överfallslarm hen fått av polisen, då den misstänkte varit inblandad i våldsbrott.
Utredningen om övergrepp i rättssak las dock ner av åklagare för någon dag sedan.
Polisutredningen om djurplågeri pågår fortfarande
Efter omhändertagandet av hundarna, som ska säljas, har länsstyrelsen tagit emot ytterligare 24 anmälningar mot hundägaren. De har alla varit anonyma.