Strängnässtudent kan få Lilla Augustpriset

Bland de totalt 24 bidrag som nomineras till årets stora och lilla Augustpris finns ett av Strängnäsbon My Danvind, 17 år.

"Jag skriver för att kunna uttrycka mig, för att jag känner att jag har någonting att säga och för att det är roligt. Jag har gjort det typ hela mitt liv", säger My Danvind.

"Jag skriver för att kunna uttrycka mig, för att jag känner att jag har någonting att säga och för att det är roligt. Jag har gjort det typ hela mitt liv", säger My Danvind.

Foto: TT/Privat

Strängnäs kommun2019-10-21 18:00

Nomineringarna tillkännagavs på måndagen vid en tillställning på Södra teatern i Stockholm. My Danvind var på plats när juryn läste upp sin motivering till hennes dikt "förfäders vördnad": 

"Vad kan en sjö i mitten av ingenstans eller renens spår berätta? Författaren har på ett skickligt sätt låtit det avskalade möta det målande, i funderingar över arvet och platsens betydelse. Texten lyfter lyrikens styrka: att med få ord skapa tydliga bilder."

– Dikten handlar om när jag gick till en samisk offersten i Norrland. Jag kände ganska starkt kring det och kände att jag ville uttrycka det.

Det berättar My Danvind, som bor i Strängnäs och studerar andra året på Europaskolans spetsprogram Modern humanity, en del av samhällslinjen. På mammas sida har hon Norrlandsrötter, morföräldrar "nån timme utanför Gällivare".

Berätta om ditt bidrag.

– Dikten är inte särskilt lång, en och en halv sida. Jag fick ner ganska mycket saker på en ganska kort text, säger My Danvind som själv, mest av en slump, nominerade sitt bidrag till Svenska förläggareföreningens tävling.

– Jag såg en affisch om Augustpriset i skolan och då satte jag mig ner och skrev den här dikten. Jag skickade nog in den ungefär samma dag. 

Det var i augusti. I torsdags förra veckan ringde telefonen med beskedet att My Danvind är nominerad i Sveriges största litterära pristävling för unga och kan vinna 15 000 kronor.

– Jag kunde inte riktigt tro på det. Jag försökte ju egentligen inte komma nånstans med dikten – jag ville bara ha en anledning att skriva den. Att bli nominerad var en chock. 

Hur mycket och ofta skriver du?

– Inte jätteofta och i perioder. Jag skriver mest noveller, så dikt var nytt för mig. Jag försökte att inte vara så strukturerad. Det är ett problem jag har, att jag lätt kritiserar det jag gör för mycket, säger My Danvind.

De sex finalbidragen till Lilla Augustpriset har gått via först förlagsredaktörer och sedan en jury. Vinnaren utses av juryn och allmänheten, som kan rösta via Augustprisets hemsida den 21 oktober–18 november.

Totalt nomineras också 18 titlar till "stora" Augustpriset på 100 000 kronor, fördelat på tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna utses av en jury med 63 bokhandlare, bibliotekarier, litteraturkritiker och andra.

Årets Augustgala är den 25 november i Konserthuset Stockholm.

Augustnomineringar 2019

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Barnet. En sonettkrans, Olivia Bergdahl, Ordfront

Väderfenomen, Anna Fock, Natur & Kultur

Odenplan, Daniel Gustafsson, Nirstedt/litteratur

Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing

W, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag

Testamente, Nina Wähä, Norstedts

Nominerade till Årets svenska fackbok

Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf, Anna-Karin Palm, Albert Bonniers Förlag

Världens yttersta platser. Judiska spår, Peter Handberg, Bokförlaget Faethon

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson, Albert Bonniers Förlag

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, Ingrid Carlberg, Norstedts

Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker, Lotte Möller, Norstedts

Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna, Alexandra Borg & Nina Ulmaja, Atlantis.

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Sen kom vintern, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget

Mitt storslagna liv, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren

Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs

Tiger, Tiger, Tiger, Åsa Lind & Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren

Jordgubbsbarnen, Sara Olausson, Rabén & Sjögren

Dyksommar, Sara Stridsberg & Sara Lundberg, Mirando Bok

Nominerade till Lilla Augustpriset

Hjärtat, Allis Sääsk Berglund, Stockholm

förfäders vördnad, My Danvind, Strängnäs               

Rött, rött nagellack, Amelie T. Matousek, Västra Frölunda 

Den bästa dagen, Nanna Mikkelsen, Södra Sandby 

Blunda så ser du, Alice Nylander, Strömstad

En ospelad fiol, Emma-Karin Rehnman, Lidingö

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!