Temakvällarna är en fortsättning på vårens föräldrakaféer som riktade sig till just föräldrar med lite äldre barn. Bakgrunden är en uppmaning från regeringshåll om att starta nätverksgrupper för att föräldrar upplever att det saknas diskussionsforum. När nu projektet fortsätter i Strängnäs kommun är även andra vuxna som har nära relationer till barn, välkomna.
– Det blir ett tillfälle i månaden, alla är välkomna samtliga gånger, det är inte begränsat var man bor, säger Ellinor Torandt, familjebehandlare på socialkontoret som har bjudit in Mariefreds församling, polisen, ungdomsmottagningen och föräldraföreningen på Åkerskolan för att samverka.
Första mötet blir i församlingshemmet i Mariefred och handlar om att möta ungas livsfrågor. Här finns flera infallsvinklar, men kommunpolis Sanna Granbeck tar upp att barn som mister en förälder ofta drabbas av stora existentiella frågor.
– Man glömmer ofta barnen i det här, de har många existentiella funderingar i sig redan från sex–sjuårsåldern och kan känna en otrolig saknad. Det behöver inte vara en förälder som går bort utan det kan vara någon som har stått nära, säger Sanna Granbeck.
Andra mötet handlar om tv-spel och livet på internet, dess positiva och negativa effekter. Ett problem är spel med 18-årsgräns och där handlingen går ut på att skjuta poliser eller där kvinnor kallas för horor. Enligt Sanna Granbeck har polisen fått indikationer på att ganska unga barn spelar.
– Ett annat bekymmer är att barn inte kommer i väg till skolan för att de spelar för sent på kvällar eller nätter. För en del föräldrar kan det vara svårt att gränsa, säger Ellinor Torandt, och tillägger att socialtjänsten upplever skolfrånvaro på grund av spel som ett större problem än nättrakasserier.
I mars blir det samtal kring sex och samlevnad. En fråga som kan komma upp är konflikten mellan den lag som säger att personer under 15 år inte får ha sexuellt umgänge samtidigt som ungdomar söker preventivmedel.
– I dessa fall får man göra en skyddsbedömning, säger Åsa Erikzon, kurator på ungdomsmottagningen.
Fjärde och sista gången blir i Åkers styckebruk under rubriken träning och hälsa i balans. I undersökningen Liv och hälsa ung framkommer det att unga som tränar extremt mycket har ökat.
– Det kan slå över och bli ohälsosamt, säger Ellinor Torandt, och påpekar också att den psykiska ohälsan ökar bland unga.