Uppladdning för klimatstrejk i Strängnäs

Strängnäs hör till de 109 orter i Sverige där det planeras för klimatstrejk på fredag. "Vi gör det på uppmaning av ungdomarna i världen", säger Johan Rudborg från nätverket Klimatinitiativ Strängnäs.

Så här såg det ut i Stockholm i fredags under skolstrejken för klimatet.

Så här såg det ut i Stockholm i fredags under skolstrejken för klimatet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Strängnäs kommun2019-09-25 10:31

Klimatfrågan står i fokus under veckan och skolstrejksrörelsen Fridays for future planerar för en urladdning på fredag med manifestationer och storstrejker på över 4000 platser runt jorden. Budskapet som ska föras fram till politiker och makthavare är att begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader, att följa Parisavtalet och lyssna på klimatforskningen. 

– Det är helt fantastiskt att se hur lokala grupper bildats över hela Sverige och absolut nödvändigt att vi tillsammans mobiliserar. FN:s klimatpanel har slagit fast att det behövs ett stort klimatengagemang bland alla kommunala och regionala beslutsfattare om vi ska ha någon chans att klara 1,5-gradersmålet, säger Andreas Magnusson, organisatör i FridaysForFuture Falun.

Johan Rundborg i nätverket Klimatinitiativ Strängnäs hoppas på god uppslutning under den manifestation som planeras på Gyllenhielmstorget klockan 15-18 på fredag.

– Vi har ingen aning om hur många som kommer men det spelar inte så stor roll. Vi gör det för att ungdomarna har uppmanat oss att kliva fram och stötta dem i deras kamp.

Det partipolitiskt obundna nätverket i Strängnäs består av cirka 15 aktiva personer som träffas en gång i månaden.

– Vi ordnar föreläsningar, studiecirklar och städdagar och driver ett antal kampanjer mot, men även med, kommunen som vi är i konstant dialog med, säger Johan Rudborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!