Utbildning i "pågående dödligt våld" varierar mellan skolorna

Vilka av Strängnäs skolor har övat på mardrömsscenariot som blev verklighet i Örebro, och hur ofta ska personalen tränas på att låsa in sig själva och eleverna?
Det är frågor som utbildningskontoret kommer att titta på med start redan denna vecka.

Kommunens utbildningskontor ska skaffa sig en "skarpare lägesbild" över hur väl förberedda de olika skolorna är på att hantera situationer med exempelvis skottlossning. Arkivbild.

Kommunens utbildningskontor ska skaffa sig en "skarpare lägesbild" över hur väl förberedda de olika skolorna är på att hantera situationer med exempelvis skottlossning. Arkivbild.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs kommun2025-02-05 21:01

PDV är en förkortning för "pågående dödligt våld", och hur sådana situationer kan hanteras är något som personal på svenska skolor har börjat utbildas i på senare tid.

Men enligt uppgift till Strengnäs Tidning är det inte alla av Strängnäs kommuns skolor som har genomgått skarpa PDV-övningar. Det kan exempelvis gå ut på att identifiera hur en så kallad inrymning bäst kan genomföras i just den skolans unika lokaler, och sedan konkret träna på att göra det.

Och från personal på skolor som de facto har övat på det, finns en önskan om att det borde ske med samma regelbundenhet som brandövningar.

undefined
Teddy Söderberg, utbildningschef i Strängnäs kommun.

– Varje gång något sådant här förskräckligt händer finns det lärdomar att dra, säger Teddy Söderberg som är utbildningschef i Strängnäs kommun, och därmed ansvarig för allt från förskola till vuxenutbildning.

Han tillträdde sin tjänst i höstas, och säger att han inte har full koll på historiken – men den bild han har, är att Strängnäs kommun är "någorlunda förberedd" om något liknande skulle ske på en skola här.

– Det har övats och det finns en medvetenhet. Nu när frågan har blivit aktuell så ska vi se till att få en skarpare lägesbild. Vilken frekvens man övar, och så vidare. Vi ska också se över våra rutiner centralt, hur ser de ut och är det något som behöver uppdateras? säger Teddy Söderberg, och tillägger att frågan redan har förts upp på dagordningen för torsdagens möte i kontorsledningsgruppen.

Inrymning och utrymning

Skolverket beskriver olika handlingsalternativ vid PDV-sitautioner:

– Inrymning innebär att barn, elever och personal stänger in sig i rum eller salar. Genom att låsa dörren och/eller blockera den blir det svårare för en gärningsperson att komma in. En avgörande faktor för hur inrymning fungerar är lokalernas utformning.

– Utrymning innebär att barn, elever och personal lämnar lokalerna för att söka skydd. Utrymning kan vara en lämplig metod exempelvis om gärningspersonen använder sprängämnen eller om dödligt våld pågår inne i byggnaden. Utrymning bygger på bedömningen att gärningspersonen inte upptäcker de barn, elever och den personal som flyr bort från skolan eller förskolan.

– Utestängning kan användas exempelvis om väpnat våld pågår på gården. Då kan det vara effektivt att stänga dörrar till byggnaden och hålla barn, elever och personal inomhus medan gärningspersonerna utestängs.

Källa: Skolverket: Olika handlingsalternativ vid väpnat våld

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!