Välbesökt exposé över Strängnäs historia

Under lördagen firades släktforskningens dag på Multeum. Strängnäsprofilen Inge "Fritte" Bergqvist bjöd på en uppskattad föreläsning om regementets starka prägel på staden.

Det var fullsatt i scenrummet på Multeum när Inge "Fritte" Bergqvist föreläste på lördagen.

Det var fullsatt i scenrummet på Multeum när Inge "Fritte" Bergqvist föreläste på lördagen.

Foto: Simon Uggla

Strängnäs kommun2020-01-18 19:31

Det var välfyllt på stolsraderna i scenrummet på Multeum dit ett 80-tal Strängnäsbor letat sig under lördagen för att ta del av Inge "Fritte" Bergqvists föreläsning om Södermanlands regemente och dess betydelse för staden.

Strängnäskännaren bjöd på en historisk exposé över staden från sent 1800-tal och framåt. Genom svartvita bilder på historisk bebyggelse, marscherande musikkårer och uniformerade, inte sällan mustaschprydda, herrar med namn som överste löjtnant von Sydow, kapten Kantzow och Tycho Ödman tecknades ett porträtt av en stad starkt präglad av regementets intåg 1921.

– Man såg, tror jag, en väldig potential i och med att regementet skulle komma hit. Nya människor innebar nya möjligheter. Regementet har haft en enorm betydelse för Strängnäs, säger "Fritte" och låter laserpekaren svepa över ytterligare en svartvit bild.

Bland åhörarna fanns Kerstin Wester, Strängnäsbo sedan 1975 och med starka minnen från musikkårens figurativa marscher längs stadens gator.

– De var ett härligt inslag även för oss som inte själva hade anknytning till militären. De var fantastiska. Det saknar man. "Fritte" är trevlig att lyssna på med sin stora kunnighet om stadens historia.

Föreläsningen var en del av släktföreningens dag som under lördagen anordnades av Eskilstuna–Strängnäs släktforskarförening på temat "officerare och soldater – deras liv och bostäder". Utöver föreläsningen fanns föreningen på plats i Multeum för att dela med sig av tips och tricks.

– Just militärer är något vi släktforskare ofta stöter på i våra anor. Många börjar på egen hand och kör sedan fast på olika sätt. Då försöker vi hjälpa så gott vi kan. Vår främsta mission är att predika källkritik. Förstahandskällor, exempelvis kyrkoböcker, är alltid att föredra, säger Hans Liljenstolpe, en av arrangörerna.

Varför ska man släktforska?

– För mig handlar det om att lära mig om varför jag är som jag är. Att gå tillbaka till äldre generationer och ta reda på hur de var som människor. Att lägga det här pusslet är jäkligt spännande. Jag brukar likna det vid att vara en kriminaltekniker.

Medarrangören Lillemor Spoong konstaterar, apropå den höga medelåldern bland besökarna, att fler unga människor borde ta chansen att lära sig om sin historia.

– Jag tycker att alla som kan ska passa på att prata med sina äldre och lära sig mer om deras liv.

Släktforskningens dag

Arrangeras den tredje lördagen i januari varje år då släktforskarföreningar, hembygdsföreningar, bibliotek och olika arkiv håller öppet och informerar om släktforskning.

På webbplatsen rötter.se som drivs av Sveriges släktforskarförbund finns en faktabank med olika databaser och resurser för den som vill börja släktforska.

Eskilstuna–Strängnäs släktforskarförening anordnar regelbundna kurser i släktforskning i föreningens lokal i Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!