Viktigt val närmar sig för kommunens nior

Sista året i grundskolan har nästan bara börjat, när det nu är dags att börja tänka på framtiden.

Frederike Löfmark och Morgan Caruth från Strängnäs Montessori tillsammans med Ida Axling och Lovisa Asplund från Paulinska skolan. Längst bak syns studie- och yrkesvägledarna Kerstin Karlsson och Malin Kullenberg, som jobbar på Paulinska respektive Montessori.

Frederike Löfmark och Morgan Caruth från Strängnäs Montessori tillsammans med Ida Axling och Lovisa Asplund från Paulinska skolan. Längst bak syns studie- och yrkesvägledarna Kerstin Karlsson och Malin Kullenberg, som jobbar på Paulinska respektive Montessori.

Foto: Camilla Lillsebbas

Strängnäs kommun2019-09-30 08:38

På tisdagen arrangeras en mässa för alla niondeklassare i kommunen, inför gymnasievalet som ska vara gjort i mitten av februari.

– Jag tror jag ska välja samhällsprogrammet, så kan jag komma in på många högskoleutbildningar efteråt. Jag vet inte riktigt vad jag vill jobba med, så då känns det bra att välja ett brett program, säger Ida Axling som går i klass 9B på Paulinska skolan.

Inte heller Fredrike Löfmark i klass 9.2 på Strängnäs Montessori är säker på sitt val.

– Jag tycker det är roligt med matematik, så det blir nog natur eller teknik, säger hon.

För att göra valet lite enklare ges de och omkring 700 andra elever – samtliga nior i Strängnäs och Nykvarns kommuner – möjlighet att träffa företrädare för 16 olika gymnasier i närområdet. På eftermiddagen och kvällen den 1 oktober kommer de till Karinslundsskolan för att berätta om sina utbildningar.

– Förra året var vi i foajén på Thomas arena. Det var välbesökt, och blev väldigt trångt, varmt och ganska mörkt i lokalen. Det här året är vi på Karinslund i stället, av praktiska skäl, säger Malin Kullenberg som jobbar som studie- och yrkesvägledare på Strängnäs Montessori.

Morgan Caruth, som går i klass 9.1 på Montessori, tänker välja ett företagar- eller teknikprogram – men han har också siktet inställt på en skola som samtidigt erbjuder specialidrott inom gymnastik.

– Jag har hållit på med truppgymnastik sedan jag var tio år gammal. Jag tränar nu genom Strängnäs GF, i mixlaget. Jag vill satsa på det och har hittat en sån skola i Bromma, berättar han.

Han ska ändå gå på gymnasiemässan i Strängnäs, och höra sig för vad de olika skolorna erbjuder.

 – Jag kommer fråga hur de har sin undervisning. På Montessori är vi ju vana vid mycket frihet och vi väljer själva vad vi vill jobba med, och så vill jag fortsätta ha det. Och så är det viktigt för mig att det är bra mat på skolan.

Lovisa Asplund i klass 9B på Paulinska skolan har framtidsplanerna klara för sig.

– Jag har alltid velat jobba inom förskola, så jag ska söka barn- och fritidsprogrammet. Men jag funderar på att söka till en skola i Tyresö, det är en bättre skola, säger hon.

Att vara så säker på sitt gymnasieval är inte vanligt, säger Kerstin Karlsson som jobbar som studie- och yrkesvägledare på Paulinska.

– Vissa har väldigt svårt att bestämma sig, säger hon och berättar att alla nior har minst ett enskilt samtal med en vägledare inför sitt val.

Ida Axling, Frederike Löfmark, Morgan Caruth och Lovisa Asplund.
Ida Axling, Frederike Löfmark, Morgan Caruth och Lovisa Asplund.
Karta: Karinslundsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!