Sida-pengar betalar kommunens resa

I morgon söndag åker tre personer från kommunen till Tanzania för att undersöka vad de kan göra för massajflickor i landet. Resan är finansierad av Sida-pengar, något som kritiseras av oppositionsrådet Maria von Beetzen (M).

2 juli 2011 09:10

- Tyngden ligger på att vi vill kunna hjälpa massajflickor och få dem att börja i skolan tidigare och också gå i skolan längre, säger Jens Persson (C), kommunstyrelsens ordförande, som är en av personerna som åker.

Han åker till Simanjarodistriktet i Tanzania tillsammans med Helena Edvinsson, barnombudsman och Thor Ahlmark, rektor för Stallarholmsskolan. De kommer spendera en vecka i området för att göra en förstudie och undersöka på vilket sätt de kan hjälpa flickorna som bor där. I Simanjaro finns en grupp som Strängnäs kommun kommer att samarbeta med.

För att genomföra projektet har kommunen fått 241 000 kronor från Sida, pengar som indirekt kommer från skattebetalarna. Detta är någon som Maria von Beetzen (M), oppositionsråd, kritiserar.

- Klart att det är bra att åka dit, men det här är inte en resa som kommer ändra på något. Därför tycker jag att det är konstigt att det finansieras med skattemedel. Jag har själv varit i Afrika mycket för att lära mig, men då har jag betalat det själv, säger hon.

Jens Persson tillbakavisar dock kritiken.

- Om alla tänker att det inte går förändra kommer inget någonsin ändras. Dessutom har jag varit ute och rest en hel del tidigare för att lära mig för mina egna pengar, men just den här gången är det Sida-finansierat, säger han.

De 241 000 kronorna går till att betala resa till Tanzania och kostnader i landet för kommunens tre representanter. Dessutom går pengar till att betala så att delegationen från Simanjaro kan komma till Strängnäs i höst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa