Kommunens Tanzaniaresa upprör vänortsförening

I söndags åkte representanter från Strängnäs kommun till Simanjiro i Tanzania för att göra en förstudie av massajflickornas situation. Detta trots att det redan finns en vänortsförening i Strängnäs som under 25 år har jobbat med projekt i Simanjiro. - De har inte brytt sig om att ha oss som diskussionspartner, säger Jörgen Larsson, kassör i vänortsföreningen Strängnäs-Simanjiro-Loiborsoit.

6 juli 2011 06:30

Reaktionerna på kommunalrådet Jens Perssons (C), barnombudsmannen Helena Edvinssons och Thor Ahlmarks, rektor för Stallarholmens skola, resa till Simanjiro-distriktet i Tanzania har blivit starka. Några som har reagerat på det här är Jörgen Larsson och Ulf Haake, båda aktiva i föreningen Strängnäs-Simanjiro-Loiborsoit, SSL. Det är en vänortsförening som grundades 1986 när Simanjiro blev en vänort till Strängnäs.

- Kommunen har inte brytt sig om att ha oss som diskussionspartner. De skulle ha vänt sig till oss som har lång erfarenhet och vet vilka problem som finns där. Man hade inte behövt göra en förstudie utan kunde ha hört med oss innan, säger Jörgen Larsson.

Enligt Ulf Haake berättade Helena Edvinsson om idéen till projektet före resan. Men enligt honom togs inte föreningen med i planeringen av projektet och några inbjudningar till att följa med fick inte föreningen.

Kristina Zetterström, stsällföreträdande kommunchef, säger att det beror på kravet från Sida för att få pengarna var att det skulle finnas en politisk förankring och att en politisk person skulle följa med på resan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa