Konsten drar till skogs

Tovade stenar som bildar ett landmärke. Virkade tapeter på en trädstam. Nygjorda hällristningar. I dag invigs en utställning vid Skottvång och Skeppsta som tar samtidskonsten ut i naturen.

6 augusti 2011 06:07

”Art in the green box” är namnet på Gnesta konsthalls utställning av samtidskonst som i dag invigs vid Skottvång gruva och Skeppsta glashytta.

– Vi valde att flytta ut i skogen för att komma ifrån stereotypen av samtidskonsten, den vita boxen, och därför kallar vi utställningen just den gröna boxen, säger Niclas Zander som själv har med några verk i utställningen.

Valts för sin kulturhistoria
På två platser, Skeppsta glashytta och Skottvång gruva, som valts tack vare sin kulturhistoria och sin nutida betydelse för konsthantverk och musik har mellan fem och tio installationer ställts ut i en permanent utställning.

– Min förhoppning är att detta ska bli ett årligt event, säger Niclas Zander som förklarar att temat för utställningen är naturen och att den undersöker förhållandet mellan samtidskonsten och naturen.

– Jag arbetar ofta ute och i naturen och jag använder material i min konst som förändras och försvinner med tiden, berättar Helga Sif Gudmunsdottir som när Strengnäs Tidning besökte Skottvång la sista handen vid sitt verk Landmärke.

Verket består av ett 100-tal stenar som Helga Sif Gudmunsdottir tovat ull runt. Stenarna har sedan lagts i hög och bildat ett landmärke.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa