Hemtjänsten konkurrensutsätts

Snart är det dags att bestämma vem som ska utföra hemtjänstens uppgifter i ditt hem. En privat firma kan erbjuda vindsröjning som tilläggstjänst men det kan inte kommunens hemtjänst göra. - Vi räknar med att mellan 10 och 20 procent av kommunens delar lyfts över till det privata under de första åren, säger projektledare Barbro Ernald.

20 september 2011 06:10

Kommunen inför Valfrihet i hemtjänsten, LOV, i september 2012. Det innebär att den kommunala hemtjänsten får konkurrens från privata firmor.

Tanken med LOV är att ge brukarna mer makt och valfrihet. Är någon missnöjd med sin hemtjänst ska hon eller han kunna byta aktör inom 14 dagar.

Nyköping och Katrineholm har infört LOV och nästan 100 kommuner med dem. Hur stor konkurrensutsättningen blir i Strängnäs kommun inledningsvis står skrivet i stjärnorna eftersom det är oklart hur många firmor som är intresserade av att vara med på marknaden. Barbro Erling uppskattar att det vid starten kan finnas tre firmor att välja på. På sikt tror hon att fler vill dela på kakan eftersom många som blir pensionärer har det gott ställt och är villiga att betala för att ha det bra. Befolkningen blir också allt äldre och fler bor hemma långt upp i åren.

Kostnaden för brukaren blir till hösten 320 kronor per timme för tjänster som ingår i basutbudet (t ex städning, duschning och matleverans). Kostnaden är densamma oavsett val av firma.

- Men fördelen som privata firmor har är att de kan erbjuda tilläggstjänster.

Dit räknas vårstädning, vindsröjning, fönsterputs, promenader, gräsklippning ... De tjänsterna kan inte kommunens anställda erbjuda.

De som väljer att inte göra något val alls till nästa höst tilldelas den kommunala omsorgen automatiskt.

I morgon, onsdag, är allmänheten välkommen till kommunhuset från klockan 8.30 för att vara med på LOV-dagen där information lämnas från olika aktörer med erfarenhet från övergången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa