Skolföräldrar laddar för folkomröstning

En folkomröstning väntar om hur Strängnäs skolor ska organiseras. Protesterna mot beslutet i barn- och utbildningsnämnden i tisdags är så starka att omröstning ses som enda utvägen. – Vi håller på att samla ihop oss och dela upp Strängnäs i olika regioner för att samla namn, säger Mats Persson, drivande förälder i Finninge.

23 september 2011 06:10

Beslutet i nämnden blev en stor besvikelse för många föräldrar som bland annat har sina barn på Finningeskolan. Förändringen innebär bland annat att årskurs fyra flyttar till Paulinska skolan nästa höst.

Protesterna i Facebookgruppen Omorganisering av skolor i Strängnäs är starka så här dagarna efter och krafter mobiliseras för att driva igenom en folkomröstning. Runt 2 500 namnunderskrifter behövs för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan och vissa krav måste uppfyllas kring insamlingen. De 1 500 namn som redan finns på listor är därmed mer eller mindre värdelösa.

– Vi ser inget hinder i att börja om, säger Mats Persson. Folk är så engagerade i frågan.

Tanken är att inför nya namninsamlingen synas mer på sta´n och även ha en fast postering på ett ställe vissa tider.

Hur har ni tänkt formulera frågan som folk ska ta ställning till?
– Vi vet inte riktigt ännu. Formuleringen är ju rätt viktig.

Även om aktionsgruppen lyckas med att uppfylla de formella kraven för att driva igenom en folkomröstning så är det inte säkert att det blir en, säger kommunjurist Oscar Arnell. Kommunfullmäktige kan rösta nej. Det gjorde de senast 2009 när frågan om elevpengen var uppe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa