Dyrare taxibolag överklagas – igen

Taxi Strängnäs förlorade upphandlingen av färdtjänst men tappar inte hoppet helt efter nederlaget i förvaltningsrätten.

29 november 2011 06:04

Nu ska kommunens upphandling överklagas till kammarrätten. Enligt Taxi Strängnäs vann nämligen ett dyrare alternativ.

Det var i oktober som bolaget Taxi kurir i Uppsala vann upphandlingen, enligt beslut i socialnämnden. Trots att det nödvändigtvis inte är billigare.

-Enligt oss blir det en kostnadshöjning med cirka 20 procent, säger Nicklas Thörne, styrelseordförande i Taxi Strängnäs.

Anledningen till de skilda tolkningarna är att de olika posterna, körningskategori, startavgift och milersättning, kan beräknas på olika sätt. Om de olika kategorierna endast plussas ihop, utan hänsyn till vad de representerar, blir Taxi kurir det billigaste alternativet.

Men om hänsyn tas till vilken körning som är den absolut vanligaste blir resultatet ett helt annat. Då är inte längre Taxi kurir det billigaste alternativet, enligt underlag från kommunledningskontoret. En färdtjänstresa på fem kilometer med personbil kostar med anbudsvinnaren 126 kronor och med Taxi Strängnäs 101 kronor. Enligt Taxi Strängnäs, som kört färdtjänst i årtionden åt kommunen, består 80 procent av körningar med personbil.

-Hade vi vetat att avgörandet skulle falla på en grundavgift för bår, vilket handlar om tio transporter om året, hade vi lagt oss på noll kronor, säger Mats Halvarsson, vd på Taxi Strängnäs.

Det är nämligen den här posten som gjorde att Taxi Strängnäs förlorade eftersom man lagt ett mycket högre pris – 390 mot 120 kronor. Det spelade alltså ingen roll att det bara handlar om ett tiotal körningar per år med bårfordon. Enligt Christina Larsson, upphandlingsansvarig på kommunen, skulle kommunen inte ta hänsyn till volym, hur vanliga eller ovanliga körningarna är, vid upphandlingen. Kommunledningskontorets kriterium för att vinna upphandlingen var att lägst bud skulle få kontraktet.

Taxi Strängnäs som överklagat upphandlingen mottog i fredags förvaltningsrättens dom med överraskning. Beslutet blev att inte pröva kommunens upphandling.

-Enligt lagen om offentlig upphandling är det inte olagligt att göra en dålig affär, låter Nicklas Thörnes tolkning av domstolen resonerat.

Taxi Strängnäs kommer att överklaga vidare till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa