Kraftvärmeverket en förlustaffär

Sevabs kraftvärmeverk blöder. Siffrorna för i år pekar på över minus 20 miljoner kronor. Orsakerna är milt väder, dyrare bränsle och en ombyggd panna.

30 november 2011 20:41

Redan förra årets resultat för Sevabs fjärrvärmeverksamhet pekade på att det fanns problem. Då gick verksamheten nätt och jämt ihop trots prognoser på uppemot 60 miljoner kronor i vinst varje år inför bygget av Strängnäs kommuns och Sevab största investering någonsin.

När nu Sevabs vd Lena Lundberg i förrgår rapporterade till styrelsen om företagets ekonomi fram till och med oktober i år lyser siffrorna röda.

Redan i september stod det klart att fjärrvärmeverksamheten låg på minus 13 miljoner kronor. Den situationen har nu kraftigt förvärrats. Ytterligare nio miljoner kronor minus gör att verksamheten totalt sett gör en förlust på över 20 miljoner kronor.

Till skillnad från tidigare i år då Lena Lundberg pekade på det kalla vädret som en förklaring till Sevabs dåliga resultat från 2010 menar Leif Lindström (S), styrelseordförande för Sevab, att det milda vädret är en av orsakerna till förlusterna för fjärrvärmeverksamheten i år.

- Men den enskilt störta orsaken är ombyggnationen av panna, säger han.

Under sommaren har kraftvärmeverkets panna byggts om för sju miljoner kronor där Sevab fick stå för tre av de miljonerna för att minska produktionsavbrotten. Men kostnaderna för bränslet har också ökat markant.

Hur ser du i- dag på beslutet att bygga fjärrvärmeverket?

- Det var ett bra beslut. Miljömässigt var det jättebra. Man måste komma ihåg att det tar fem år innan man kört in ett kraftvärmeverk, säger Leif Lindström.

I sin rapport till styrelsen skriver vd Lena Lundberg också att Sevab i sin helhet efter oktober månads utgång ligger på drygt 11 miljoner kronor minus. Det är en försämring sedan sista augusti med nio miljoner, en siffra som alltså motsvarar de ökande förlusterna inom fjärrvärmedelen.

Lena Lundberg vill inte kommentera Sevabs ekonomiska situation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa