Upphandlingsansvarig har inte mandat att agera

Christina Larsson är Strängnäs kommuns expert på upphandlingar. Men när det kommer till kritan har hon inga muskler. - Min roll är stödjande, säger hon.

9 december 2011 06:13

Christina Larsson har hunnit vara upphandlingsansvarig vid Strängnäs kommun i lite mer än ett år. Till sin hjälp har hon två medarbetare.

- Jag ska se till att upphandlingspolicyn tillämpas och vara ett stöd för verksamheten.

Det är varje kommunal kontorschef som är ytterst ansvarig för att lagen om offentlig upphandling följs på deras kontor. Det är också kontorscheferna som avgör när köpet av en vara eller tjänst ska upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling.

Då ska de ta hjälp av Christina Larsson och hennes kollegor.

- Jag hjälper dem med tips och råd med hur de kan göra.

Vilken kompetens har kommunens kontorschefer när det gäller lagen om offentlig upphandling?
- Det kan jag inte svara för men jag vet att man alltid pratat upphandling i kommunen. Till våren kommer det finnas utbildning för kontorscheferna.

Det är också kontorets ansvar att utvärdera upphandlingar man gjort och ställa sig frågan hur det gått.

- Det är verksamheten uppgift men det finns inget krav, säger Christina Larsson som erkänner att det är en fördel att utvärdera för att kunna göra bättre upphandlingar i framtiden.

Har du varit i den situationen att du rådgivit en kontorschef att inte agera på ett visst sätt, att något är ett brott mot lagen eller mot kommunens policy, och kontorschefen ändå valt att göra så?
- Det vill jag inte svara på.

Hur känns det att läsa om de upphandlingshistorier vi skrivit om?
- Allt negativt om kommunen känns tråkigt. Har man LOU i huvudet hela tiden är det här inte kul att läsa.

Vad händer nu?
- Det vet jag inte.

Kan du agera?
- Jag har inte mandatet att kräva något, jag kan bara lyfta frågor.

Strengnäs Tidning har frågat kommunchef Peter Lundberg varför kommunens expert på upphandling inte har några mandat att bestämma över upphandlingar.

- Hon har ingen chefsställning men hon har en chef, ekonomichefen, och hon arbetar på kommunledningskontoret och har alltså klara vägar att lyfta frågor, säger Peter Lundberg.

Kommunen nu att se över sin organisation för att lyfta vissa stödfunktioner och det innebär att upphandlingsenheten får en tydligare roll, enligt Peter Lundberg.

Fotnot: Christina Larsson vill inte vara med på bild i Strengnäs Tidning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa