Amila stred och fick rätt om "muslimsk" gravsten

Amila Kujundzics fick rätt mot Strängnäs domkyrkoförsamling. Nu till våren kommer hennes avlidna mamma få en tvådelad gravsten på den muslimska kyrkogården.
– Jag var inte redo att ge upp, säger dottern.

17 mars 2012 13:26

Som Strengnäs Tidning berättat tidigare fick inte familjen uppföra en gravsten vid huvudändan och en vid fotändan, enligt muslimsk tradition. Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö ansåg inte att detta var förenligt med de föreskrifter som finns, trots att Amila Kujundzics mor ligger begravd på den muslimska kyrkogården.

Amila Kujundzic överklagade beslutet till länsstyrelsen och fick rätt.

- Nu i april åker pappa ned igen för att fixa det sista. Gravstenen skickas från Sarajevo och förhoppningsvis kan vi sätta upp den i maj eller början av juni, säger Amila Kujundzic.

Länsstyrelsen, som kom med sitt beslut i januari, skriver att det är gravrättsinnehavaren själv som bestämmer gravanordningens storlek och utformning. Efter beslutet har kyrkogårdsnämnden anlitat en konsult för att se över föreskrifterna.

- Det låg i pipen att se över dem och vi fattar ett beslut senast i maj månad, säger Patrik Gustavsson, ordförande.

Länsstyrelsen är mycket tydlig med att den enskilde har stor bestämmanderätt och hänvisar till förarbetena till gravlagen. Hur kunde ni komma fram till att det inte var okej med två gravstenar?

- Vi har föreskrifter som är från 1990-talet och lagen kom efter det. Nu med facit i hand borde vi ha ändrat föreskrifterna tidigare, säger Patrik Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!