Ambulans fick vårdlarm efter räddningstjänst

Micael Karlsson föll handlöst tre meter ned i marken. Trots att olyckan var ett rent sjukvårdsärende larmades räddningstjänst fem minuter före ambulans.

4 december 2012 06:00

Torsdagen den 11 oktober höll Micael Karlsson på att lägga om ett tak.

- Jag höll på att plocka dän eternitskivor på ett förrådstak och under olyckliga omständigheter klev jag på en skiva som brast, berättar han.

Kollegan Rickard Häggqvist ringde 112 och noterade att räddningstjänst kom före ut till olycksplatsen.

Det hade kunnat vara så att ambulansen i Strängnäs var på annat uppdrag eller var längre från olycksplatsen. Just i detta fall var det tvärtom.

- Vi hörde via vår Rakelenhet att räddningstjänst är på väg ut för att en man hade gått genom taket, säger ambulanssjuksköterskan Anders Blomquist som höll på att iordningställa ett fordon inne på ambulansstationen i Strängnäs vid samma tidpunkt.

När han senare kontrollerade utlarmningstiderna med räddningstjänsten visade det sig att räddningstjänsten fått larmet fem minuter före ambulansen.

Enligt Mårten Eskilsson, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Strängnäs, har det även hänt att ambulans inte skickats ut på olyckor över huvud taget – trots att människor befarats ha blivit skadade. I ett fall, vid brand i villa, brännskadades ett barn svårt.

Läs mer i Strengnäs Tidning om olyckorna och vad Charlotte Björkman, verksamhetschef på Medhelp som driver Sjukvårdens larmcentral, säger. Eller köp tidningen digitalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!