Grafikens hus totalförstördes

Konsthallen Grafikens hus i Mariefred förstördes i en brand under natten mot söndagen. Vittne: "Hörde jättehög smäll."

16 mars 2014 02:06

Polisen har upprättat en anmälan om grov mordbrand men det finns ingen misstänkt.
– Det är bara för att kunna utreda om det är något brott som har begåtts, säger Mikael Ericson, länsvakthavande befäl vid polisen i Södermanland.

Larmet om branden i Kungsladugården kom vid 01.30-tiden. När räddningstjänsten kom fram var byggnaden redan övertänd. Initialt hoppades räddningstjänsten på att kunna rädda den del där konsthallen ligger, men förhoppningarna gick om intet.
– Grafikens hus står fortfarande upp men brinner för fullt, sade Mårten Eskilson, räddningsledare på plats vid 04.30-tiden.

Vid 06-tiden på söndagsmorgonen meddelade polisen att så gott som hela Kungsladugården hade brunnit färdigt. 

Ett vittne som bor ungefär två kilometer från brandplatsen berättar att han vaknade och kort därefter hörde en hög smäll. 
– Sen såg vi genom fönstret att det brann. Det kommer aska genom hela stan, säger han. 

Runt 20 brandmän från räddningstjänsten i Strängnäs, Eskilstuna, Mariefred och Åkers styckebruk arbetade under natten med att begränsa branden till Kungsladugården, uppger Camilla Dahlén, räddningschef vid räddningstjänsten i Strängnäs. Enligt henne fanns det ingen möjlighet att ta sig in i byggnaden för att rädda några konstverk.

– Det pågår ingen rökdykning, det brinner för mycket för det, säger hon.

Det är oklart om någon person har kommit till skada, uppger polisen.

– Men det finns ingenting som tyder på att det fanns personer i byggnaden, säger Mikael Ericson, länsvakthavande polisbefäl vid Sörmlandspolisen.

Mårten Eskilson, räddningschef på plats i Mariefred, berättar att flera boende har vittnat om en kraftig smäll vid 01.30-tiden.
-Man säger att man har hört en kraftig smäll och sedan konstaterat brand. Det skulle kunna bero på att ett rum blivit övertänd, eller någonting annat. Det går inte att uttala sig om brandorsaken, säger han.

Han berättar också att polisen arbetar med att släcka gräsbränder som orsakats av så kallade "flygbränder" under natten, då elden har spridits med vinden.
– Just nu känns det inte som att det är någon risk för vidare spridning, säger han.

Flera vägar i centrala Mariefred stängdes under natten av på grund av branden och beräknas öppna igen vid 08-tiden.

På söndagen skulle tre nya utställningar invigas på Grafikens hus, med konstnärerna Axel Fridell, Evert Lundqvist och Carl Fredrik Reuterswärd. Carl Fredrik Reuterswärd är mest känd för den knutna pistol som bland annat finns utanför FN-byggnaden i New York.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Brenning