Lokala körer kämpar om segerpokal i traditionell musiktävling

På lördagen går årets upplaga av körbataljen av stapeln i Paulinska salen. Glädjeflickorna ska försvara förra årets seger.

11 april 2014 21:00

Repetitionerna har pågått i flera månader, och på lördagen klockan 16 möts tillslut Lövsångarna, Glädjeflickorna och Roggekören i en musikalisk batalj.

Varje kör framför fyra låtar i kategorierna barnvisa, Cornelis Vreeswijk, 50-talsrock och valfritt. Direkt efter varje framträdande bedömer en jury bestående av Rolle Berg, Agneta Klingberg och Eva Mutvei körens prestation. Men juryn är bara rådgivande, den vinnande kören utses av publiken genom en omröstning.

Anna Porsbjer är körledare för Glädjeflickorna, och hon tror att deras chanser är goda.

– Förra året vann vi fast vi var ganska dåligt förberedda. Nu har vi hunnit repa och välja låtar med omsorg. Det känns lugnare nu, säger hon.

Den fjorton röster starka kvinnokören är minst av de tävlande, men Anna Porsbjer tror att det ger dem en fördel. De har en bra sammanhållning och känner varandra väl.

– Jag tror att vi har störst chans i grenarna barnvisa och valfritt bidrag. Men det är svårt att säga. Förra året fick vi högst poäng i en lite oväntad klass, säger hon.

En tävling av det här slaget sätter större press på kören än en vanlig konsert. Deltagarna måste anpassa sig efter de genrer som gäller och får inte välja sånger fritt hursomhelst, utom i den valfria klassen.

– Men det blir roligare då, vi tvingas vidga våra vyer. Vi hade kanske aldrig gjort en barnvisa annars, säger Anna Porsbjer.

Roggekören leds av Peter Andersson och Lövsångarna av Magnus Ädel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Otilia Bogen