Bokprojekt som ökar förståelsen för andra

Gripsholmsskolans elever bidrar till en bättre värld. De står för idéerna och bilderna till två barnböcker som ska skickas till Tanzania.

2 juni 2014 16:12

En kinesisk panda som hamnar på en svensk bondgård och en magisk tavla på Gripsholms slott. Det är handlingen i de sagoböcker som två klasser på Gripholmsskolan är med och tar fram.

– Det här är när de har kommit till den medeltida världen, säger Gustav Agardh i årskurs 4-klassen Björnar och visar den svartvita teckningen som han och klasskompisen Ludwig Kinert har skapat.

– Det är så tråkigt när prinsessan är borta att det inte finns någon färg. Men när hon kommer tillbaka så blir det färg igen, säger Ludwig Kinert.

Gripsholmsskolan är med i barnboksförfattaren Mikael Rosengrens projekt Kunskapskretsloppet. Att just Gripsholmsskolan är med i projektet är ingen slump; Mikael Rosengren har själv bott i Mariefred och har sina föräldrar kvar i staden.

Projektet går ut på att barnen spånar fram idéer till en bok, Mikael Rosengren skriver manuset som barnen sedan ritar och målar bilder till. Sedan översätts och trycks boken – och skickas till barn i ett annat land, som saknar pengar att köpa egna böcker.

Björnar kommer att skicka sin bok till Gripsholmsskolans vänskola i Tanzania. Förskoleklassen Hjortar kommer att skicka sin bok till en annan tanzanisk skola, på Zanzibar.

– Vi har pratat om att boken ska skickas till Afrika. Men jag märker att de har svårt att förstå att de barnen inte har det på samma sätt som vi har det här i Sverige, säger Ulrika Pernå som är Hjortars lärare.

Kretsloppet kommer igång när böckerna når sina mottagare. Då ska nämligen de skapa egna böcker, som sedan skickas vidare till ett annat land.

– Det sår frön hos barnen i en tidig ålder. Det kanske kan bidra till världsfreden, säger Mikael Rosengren och återkopplar till boken om den kinesiska pandan.

– Pandan träffar andra djur på gården. De ser olika ut och kommer från olika delar av världen men när de lär känna varandra så visar det sig att de är ganska lika ändå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa