Nytt historiskt styre – M går ihop med S

Det blir Socialdemokraterna som tillsammans med Moderaterna ska styra Strängnäs kommun de fyra kommande åren.– Det stämmer, säger Jacob Högfeldt (M), som förväntas bli nytt kommunalråd.

26 september 2014 16:20

84,4 procent av de drygt 33 000 röstberättigade medborgarna i Strängnäs kommun har röstat.

De 55 mandaten i kommunfullmäktige, det hösta politiska styrande organet, har fördelats.

Störst blev Moderaterna med 17 av mandaten. Därmed var det Moderaternas toppkandidat, Jacob Högfeldt, som fick ta initiativet till en ny politisk majoritet.

Under de dagar som gått sedan valet har intensiva förhandlingar pågått.

Redan dagen efter valet meddelade Jacob Högfeldt att:

– Som jag har sagt förut är min absoluta ambition en borgerlig majoritet. Det är vad väljarna har visat att de vill.

Han sa också:

– Ett samarbete med S är inte mitt förstahandsval.

Därmed har spekulationerna kring vilka partier Moderaterna vill ha med i en styrande politisk majoritet främst kretsat kring Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Strängnäspartiet.

När tidningen under fredagen får kontakt med Jacob Högfeldt för att undersöka hur arbetet med att bilda en majoritet går lämnar han beskedet att han och Socialdemokraterna kommer att presentera sitt samarbete för de kommande fyra åren under lördagen.

Vad som gjort att Moderaterna nu gör en helvändning när det gäller politiskt samarbete vill Jacob Högfeldt inte kommentera under fredagen men en av anledningarna kan vara svårigheten att samla minst 28 av fullmäktiges 55 mandat.

Även med Strängnäspartiet i ett borgerligt samarbete hade man landat på 27 mandat och tvingast leda kommunen med minoritetsstyre.

Med Socialdemokraterna, kommunens näst största parti med 14 mandat, bildar man däremot en stabil majoritet med 31 mandat.

Samtidigt är det ett helt oprövat samarbete. De två partierna har aldrig styrt kommunen tillsammans tidigare.

En annan effekt av samarbetet är att både Centerparitet och Folkpartiet nu hamnar i opposition.

För Folkpartiet blir det en ovan uppgift, partiet har suttit vid makten i 40 av de 43 år som Strängnäs kommun funnits.

– Jag är glad över vårt samarbete. I den situation som är, är det det bästa, säger Monica Lindell Rylén, Socialdemokraternas toppkandidat som utöver det inte vill kommenterar samarbetet utan avvaktar lördagens presskonferens.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa