Inga flyktingar i Campushallen

Campushallen är inte längre ett bra ställe att låta flyktingar bo på. En av orsakerna är rädslan för bränder. – Vi ställer oss frågande till detta, säger oppositionsråden Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C).

28 oktober 2015 12:38

Tidigare i oktober vände sig länsstyrelsen i Sörmland till samtliga kommuner i länet och frågade hur många akuta platser för flyktingar man kunde ordna.

Strängnäs kommun erbjöd då sig att ställa upp med cirka 90 nya boendeplatser, så kallade evakueringsplatser. Det var Campushallen, idrottshallen på Campusområdet, och den tidigare förskolan Axet i Åkers styckebruk som man erbjöd att ställa till förfogande. Sedan tidigare hade kommunen meddelat att det före detta äldreboendet i Mariefred, Solvändan, kan användas till boende för flyktingar.

Men på onsdagsförmiddagen meddelade kommunalråd Jacob Högfeldt (M) att man ändrat sig.

– Vi får inga svar från Migrationsverket när det gäller ansvarsfrågan. Vem ansvarar för brandskydd, detaljplaneändringar, säger kommunalråd Jacob Högfeldt (M).

Därför drar nu kommunen tillbaka lokalen men arbetar vidare med att hitta andra bättre lämpade lokaler.

Är en av orsakerna är att ni är oroliga för att det skulle börja brinna i lokalen?

– Det är en av anledningarna, säger Jacob Högfeldt.

Men biträdande räddningschef vid Strängnäs räddningstjänst Mårten Eskilsson säger att man inte har några synpunkter när det gäller brandskyddet för eventuella människor som skulle bo i lokalen.

– Nej, det ser vi inga problem med.

oppositionsråden Ragnar Lindén (MP) och Marianne Andersson (C) ställer sig frågande till att kommunen backar när det gäller Campushallen.

– Det viktigaste är att vi tar vårt ansvar och erbjuder boende för asylsökande, säger Ragnar Lindén.

Men han och Marianne Andersson förstår inte vad som förändrats från tisdagens möte då det inte sades något om att Campushallen inte var lämplig som lokal.

I sociala medier har flera läsare kommenterat Strengnäs Tidnings artikel om att kommunen tar bort Campushallen och misstänker att man agerat i rädsla för att lokalen ska sättas i brand. "När mörka makter får segra! Så fegt av Strängnäs kommun." skriver en läsare.

Backar ni med Campushallen för att ni är rädda för att lokalen ska sättas i brand?

– Nej, det gör vi inte. Och jag vill betona att vi tar vårt ansvar och kommer att fortsätta ta det och inventera för att hitta ytterligare lokaler, säger Jacob Högfeldt.

Sammanlagt 75 personer räknade man med att kunna bo i Campushallen i tre månader. Nu återstår i stället 15 platser i före detta förskolan Axets lokaler och 115 platser i det före detta äldreboendet Solvändan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!