Bert Karlsson planerar för husvagnspark i Strängnäs

Entreprenören Bert Karlsson har gett sig in i byggbranschen. Nu planerar han för husvagnssamhällen, så kallade trailer-parks, i bland annat Strängnäs.
– Det är långt fram i tiden, fem andra orter ligger före, säger han.

9 maj 2016 13:41

Näringslivsprofilen Bert Karlssons affärsinriktning de senaste åren har varit flyktingförläggningar. Nu gör han en stor satsning på enklare bostäder. I hemstaden Skara startar i veckan bygget av en ny stadsdel bestående av bostäder på hjul. Till hösten ska 100 bostäder på vardera 38 kvadratmeter vara klara. Byggkostnaden blir avsevärt lägre än vid ett konventionellt bygge och eftersom husen står på hjul räcker det med tillfälliga bygglov.

Vid sidan av de tre storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö finns Strängnäs med i expansionsplanerna.

– Men det är långt fram i tiden, jag har ett markområde som är intressant där. Men fem andra orter ligger före.

Är det något speciellt område i Strängnäs du har ögonen på?

– Nej, nej, det är ingen idé att du frågar, vi har inte kommit så långt än.

Affärsmodellen går ut på att sälja bostäderna till andra byggentreprenörer.

– Vi etablerar oss inte överallt, det låter vi andra göra. Vi bara säljer och levererar de här husen. Nu på morgonen sålde jag ett hundratal.

Hur ser marknaden ut för den här typen av boende?

– Den är gigantisk. Det fattas 100 000 lägenheter i landet. 60 000 personer bor hos vänner och bekanta på grund av EBO-lagen (lagen om eget boende som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill, red:s anm).

– I USA bor 20 procent av befolkningen på det här sättet, det har ju naturligtvis med kostnaderna att göra. Du kan inte lägga hela din lön på boende, det går inte. Vänta bara till räntorna går upp nu så får vi se hur det kommer bli.

Är den här typen av segregerat boende något vi får räkna med i framtiden?

– Det här är inte mer segregerat än vad det är i dag när tio personer flyttar in i en lägenhet som är anpassad för två. Det är det verkliga problemet. Här ska vi bygga små samhällen.

Så det är inte bara för flyktingar?

– Nej, nej det har inget med flyktingar att göra. Det riktar sig till studenter och pensionärer som inte kan betala så hutlösa priser som det är idag. Det är panik i många städer, folk kan inte betala vilka priser som helst.

Monica Lindell Rydén, (S), är vice ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs. För henne kommer Bert Karlssons planer som en överraskning.

– Det är svårt att ha en synpunkt i det här stadiet. Spontant vill inte jag ha ett segregerat boende, vilket det här låter som. Däremot är det jätteviktigt att få till billigare boenden, men jag vet inte om det här är lösningen på det. Vi måste kunna bygga på ett sätt som gör att hyrorna inte blir skyhöga, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!