Militärer tog befälet – cyklister i återvändsgränd

Plötsligt blev det svårare för medlemmarna i Strängnäs cykelklubb att nå sitt träningsområde söder om E20.– Jag kom inte igenom tunneln från Stadsskogen. Det var avspärrat med viltstängsel av Försvarsmakten. Samma syn mötte mig ovanför golfbanan, berättar en förvånad Teresia Fridström.– Vi har gjort det med tanke på säkerheten, säger löjtnant Christer Brannebo, platschef på Härads skjutfält.

18 oktober 2016 06:12

Mellan Biskopskvarn och Lunda går det fem tunnlar under E 20.

Tre av dessa är nu permanent stängda.

Övriga två kommer att ha alltid ha öppet – såvida inte övningar pågår ute på skjutfältet.

– Det var jag som fattade beslutet, säger Christer Brannebo.

Varför?

– Med tanke på människors säkerhet. Dessutom har angivelserna för var skjutfältet egentligen börjar tidigare varit felaktiga. Skylten satt på fel sida om den grusväg som bland andra cykelklubben använder sig av. Så gränsen går egentligen längre ner – där av avspärrningen under E 20.

Teresia Fridström skrev nyligen på Facebook hur snopen hon blev när hon fick erfara att två av passagerna från Stadsskogen mot övningsfältet plötsligt spärrats av.

Hon också la ut en bild på en stängd – med hjälp av viltstängsel – undergång ett stycke väster om golfklubben.

Inlägget gav upphov till en lång diskussionstråd.

– Jag blev snopen. Det känns tråkigt men jag hoppas på en lösning, säger Teresia Fridström apropå återvändsgränden.

Klubbens ordförande Conny Andersson kopplades in. I fredags förra veckan etablerade han kontakt med Christer Brannebo, platschef på Härads skjutfält.

– Jag påtalade att vi inte fått någon information om avspärrningarna, vilket känns fel, säger Conny Andersson.

Christer Brannebo:

– De flesta som brukar röra sig i området blev förmodligen tagna på sängen. Jag vet ju inte exakt vilka dessa personer är, men för att kunna besvara frågor lämnade jag ut mitt telefonnummer på några ställen på övningsfältet.

Förstår du att folk är upprörda över att deras träningsväg plötsligt stängts av?

– Klart att vissa kan se det som en försämring. Men det är inte särskilt långt mellan passagerna, knappt en kilometer från en tunnel till nästa. Folk som är ute och motionerar har väl ingenting emot en liten extra sväng ...

Vad som gäller framöver är att av de fem tunnlar som finns mellan Biskopskvarn och Lunda ska bara två hållas öppna. Men när det anordnas militära övningar på fältet, vilket sker cirka 130 dagar per år, kommer även dessa förstås att ha låsta grindar.

Nu är det inte bara Strängnäs cykelklubb som gillar att träna/vistas på skjutfältet. Där visar sig även folk som rider, fotgängare med hundar och Strängnäs löparklubb med jämna mellanrum.

– Ett problem är att människor ibland kommer in på skjutfältet när övningar pågår. De riskerar då sina liv, konstaterar Christer Brannebo.

Conny Andersson, har det hänt att ni i cykelklubben tänjt på reglerna?

– Jag tycker inte det, däremot kan det handla om okunskap. Grusvägen som vi ofta använder ligger inom övningsområdet, det har inte framgått ordentligt.

Den 27 oktober ska Christer Brannebo och Strängnäs CK träffas för ett samtal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa