Kommunen vill köpa Folkets hus i Åker

Folkets hus är på väg att få en ny ägare. Strängnäs kommun är beredd att betala omkring 3,5 miljoner kronor för att skapa en levande mötesplats på orten.

26 oktober 2016 06:21

Strängnäs kommun har, genom sitt fastighetsbolag Strängnäs fastighets AB, SFAB, lagt ett bud på den anrika Folkets hus-byggnaden.

– Kontraktet är inte påskrivet än, men vad jag förstår så är vårt bud accepterat av den nuvarande ägaren, säger Monica Lindell Rylén, socialdemokratiskt kommunalråd som själv bor i Åkers styckebruk.

Folkets hus ägs för tillfället av bolaget Centrum i Åker AB, som har Gula industrihuset i Stallarholmen och Kruus byggnads AB i Mariefred bakom sig. Bolagets företrädare hänvisar frågor om försäljningen till mäklaren. Varken mäklaren, SFAB:s vd eller styrelseordförande vill uttala sig om affären innan alla papper är på plats.

Men Monica Lindell Rylén berättar att kommunens tanke med köpet är att skapa en plattform för föreningar, företag och privatpersoner som vill göra något i eller för bygden. Det har varit även den tidigare ägarens målsättning, och kommunen har varit en av hyresgästerna.

– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Den huvudsakliga anledningen till att vi har ett intresse av huset är att skapa en levande mötesplats, säger hon.

Befintliga kontrakt med hyresgäster följer med köpet, som omfattar 1 800 kvadratmeter fördelade på tre våningsplan. Socialdemokraternas Åkerskrets och en finsk pensionärsförening kan alltså räkna med en plats i huset. Även Pensionärsföreningen PRO, som redan i dagsläget har tillgång till lokaler genom Strängnäs kommun, kommer att ha fortsatt tillgång till lokaler.

det bud som Åkersbon Richard Vollmert la. Även han ville skapa en mötesplats på orten – och han blir inte besviken när han får höra om kommunens planer:

– Om de gör det för byns bästa så är det kanon. Kommunen har mycket mer resurser än jag som privatperson kan få ihop. Jag vill bara att byn ska börja leva igen och jag hjälper gärna till, om jag kan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa