Mariefredsäventyr i topp på lånelista

Åsa Larsson och Ingela Korsells magiska äventyrsböcker går hem hos de yngre läsarna i Strängnäs kommun. Det konstaterar bibliotekspersonalen som har listat 2016 års mest utlånade böcker.

23 januari 2017 11:30

Olika delar av Mariefredsförfattarnas bokserie Pax är med inte mindre än fyra gånger på tio i topp-listan som personalen på kommunens bibliotek har sammanställt. Allra högst upp tornar debutboken Nidstången.

‒Det känns helt fantastiskt, vi är jätteglada, säger Ingela Korsell.

Varför tror ni att era böcker har blivit så populära på hemmaplan?

‒Kanske för att handlingen utspelar sig i Mariefred, det är väl lite lockande för många. Vi är noga med att allt ska stämma, med gatunamn till exempel. Böckerna är både på riktigt och fiktion, och det är nog väldigt kittlande. Barn har ännu inte byggt upp muren mellan vad som är verkligt och vad som inte är det, som vi vuxna har.

Bibliotekschefen Gerard Adamse märker också av böckernas popularitet.

‒Intresset för Pax-böckerna har bara ökat. Och det var rekordmånga som hämtade Pax-kartan på kommunens bibliotek förra året för att gå Pax-promenaden genom Mariefred, säger han.

Men Åsa Larsson och Ingela Korsell är inte de enda lokala författarna som tagit sig in på listan. Även Strängnäsbon Emma Askling är med i toppen med sin debutbok Det övergivna huset, som handlar om ett mystiskt gammalt hus i Åtvidaberg.

Mest populär bland de lite äldre läsarna i Strängnäs kommun var Martina Haags bok Det är något som inte stämmer. Den följs av Elena Ferrantes Min fantastiska väninna och Ebba Witt-Brattströms Århundradets krig.

De som gillar spänning har läst Det som inte dödar oss av David Lagercrantz, Sjuka själar av Kristina Ohlsson samt De underkända av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt.

På bibliotekens filmtopp är det En man som heter Ove som lånats ut flest gånger.

Topplista barnböcker

1. Larsson och Korsell: Nidstången

2. Larsson och Korsell: Gasten

3. Dahl: SVJ

4. Larsson och Korsell: Mylingen

5. Askling: Det övergivna huset

6. Widmark: Mumiemysteriet

7. Widmark: Biografmysteriet

8. Larsson och Korsell: Bjäran

9. Bross: Simskolan

10. Dahl: Kalle och chokladfabriken

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa