Fogdöbor vill skapa debatt

Kommunen måste våga säga nej till vindkraftssatsningen. Det säger Fogdöborna Gun och Arne Lövgren som länge försökt få fram en annan sida av energidebatten. – Satsningen på vindkraft i Sverige bygger på okunskap, säger Arne Lövgren.

29 maj 2010 08:30

I nästa vecka får plan- och byggnämnden information om ett antal bygglov för vindkraftverk i kommunen. I augusti fattar man beslut. Arne och Gun Lövgren på Fogdö, har arbetat hårt för att sätta sig in i frågan sedan vindkraften först kom på tal i Strängnäs.

Att det inte varit mer debatt bland invånarna tycker de är konstigt.

– Skulle vi få ett verk skulle folk märka och reagera. Det är många som tror att det inte kommer att bli några vindkraftverk i Strängnäs eftersom det har varit så tyst den senaste tiden, säger Gun Lövgren.

Att det bara skulle handla om de utpekade platserna för vindkraft på Helgarö, förnekar de bestämt.

– ”Not in my backyard” (inte på min bakgård) är ett välkänt begrepp men det här är en mycket större fråga än så. Det finns nästan inga miljövinster för landet med vindkraftverk. Uppbyggnaden kommer att orsaka mer växthusgasutsläpp än vindkraftverken kan ersätta. Hur stor eltillverkning behöver vi i Sverige, kommer vi att exportera miljövinsterna och själva få ta miljöbelastningarna? Regeringen har satsat på fel häst, säger Arne Lövgren.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa