Piratpartiet vinner unga väljare

– Politikerna och partierna är för bekväma i sin roll. Det säger förstagångsväljaren Gabriella Redebo Andersson som därför har bestämt sig för att rösta på Piratpartiet. Och hon är inte ensam enligt Strengnäs Tidnings enkätundersökning.

24 augusti 2010 06:55

Av tolv partier som slåss om väljarna i Strängnäs kommunval den 19 september är två helt nya: Piratpartiet och Granskningspartiet.

Får 0,1 procent

Strengnäs Tidnings enkätundersökning visar också att likheterna slutar där. Medan Piratpartiet lyckats vinna två procent av väljarnas röster har Granskningspartiet egentligen inte lyckats alls.

En av de 695 tillfrågade kommunborna sa att de skulle rösta på Granskningspartiet. Det motsvarar 0,1 procent av väljarna i undersökningen.

En förklaring till det kan vara ytterligare en olikhet emellan partierna. Piratpartiet är ett nationellt parti som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, speciellt i samband med EU-valet förra året.

Bildades i våras

Granskningspartiet bildade så sent som i våras och är lokalt.

19-åriga Gabriella Redebo Andersson, som är född och uppvuxen i Mariefred, betecknar sig som politiskt normalmedveten. Och erkänner att hennes röst på Piratparitet till stor del är en missnöjesröst.

– Politiker har en bekväm och dryg inställning tycker jag. Men sedan tycker jag att integritetsfrågan är viktig också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa