Socialdemokraterna gör historiskt dåligt val

Målet var att bli störts. Det är nu nått. Med 27,6 procent av rösterna och 15 av de 55 mandaten i fullmäktige är moderaterna nu för första gången Strängnäs kommuns största parti.

20 september 2010 08:00

Men det betyder inte att det är klart vilka som kommer styra Strängnäs kommun de kommande fyra åren. Alliansens fyra borgerliga partier når inte egen majoritet i kommunen, precis som i riksdagen.

- Som största parti har vi nu initiativet. Nu blir det mitt jobb att tala med de politiska företrädarna. Vi vill ha en så stabil majoritet som möjligt och det är naturligt att vi gärna ser ett borgerligt samarbete, sa Maria von Beetzen, (M), strax före det slutgiltiga beskedet kom – Moderaterna är nu störst.

- Jag är försiktigt glad. Vi var helt utraderade 2008 så det här är en seger, säger hon.

Säkert har Moderaterna delvis åkt snålskjuts på moderpartiet som gått starkt framåt i riksdagsvalet. Kanske har också borgerliga väljare också lämnat Folkpartiet och Centern på grund av de senaste två årens samarbete med socialdemokraterna.

För folkpartiet lyser det igenom i siffrorna, man tappar drygt två procent. Centern däremot har förmodligen dragit nytta av sin nye starke man – Jens Persson. Hans budskap om sunt bondförnuft och arbete med att sanera ekonomin har betalat sig och partiet ökar med 1,6 procent.

- Nu kommer vi sätta oss ner och göra en analys av valresultatet tillsammans med Folkpartiet. Sedan får vi se hur vi går vidare, sa Jens Persson sent i går kväll.

Klart är också att Socialdemokraterna gör ett katastrofval. Man backar 6,4 procent och mister ett mandat. Och detta trots att Strängnäs fullmäktige går från 49 till 55 mandat, något som borde ha gynnat ett av de största partierna.

Sverigedemokraterna vinner som förmodat mark och går från ett till två mandat. Strängnäspartiet går också framåt och får sammanlagt tre mandat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa