Strängnäs kommun låser in dementa

Demenssjuka blir inlåsta och lämnas ensamma nattetid på Kristinagården. Det är olagligt och måste omedelbart upphöra kräver Socialstyrelsen.
- Jag har slagits länge för att få mer pengar till att öka bemanningen på äldreboenden men jag får inget gehör i min egen majoritet eller hos oppositionen, säger socialnämndens ordförande Tord Tjernström (S).

23 december 2010 06:30

Två demensboenden i Strängnäs kommun fick en natt i november oanmälda besök från Socialstyrelsen. Efter det kräver Socialstyrelsen att inlåsning av dementa utan tillsyn vid Kristinagården måste upphöra.

- Det här är olagligt, säger Fisun Yavas, inspektör vid Socialstyrelsen, som gjorde tillsynen i Strängnäs kommun tillsammans med en kollega.

- Nu tvingas vi se över det här och åtgärda det. Så man kan säga att jag får draghjälp av Socialstyrelsen. Det här är bara en bekräftelse på vad vi redan visste men ingen annan trott varit viktigt, säger Tord Tjernström som är mycket kritisk till att hans egen majoritet Fyrklövern prioriterat nya strandpromenader istället för att avskaffa ensamarbete nattetid på kommunens äldreboenden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!