Vildar kan inte sparkas

Margit Urtegård (SP) och Hélène Brodin Rheindorf (KD) kan inte tvingas att lämna sina politiska poster. Det förhindrar kommunallagen. - Det är en typ av säkerhetssystem. Man ska inte kunna göra sig av med exempelvis obekväma politiker, säger kommunjurist Oscar Arnell.

27 januari 2011 06:30

Trots att Margit Urtegård kommer att uteslutas ur sitt parti om hon inte lämnar sina politiska poster och att Hélène Brodin Rheindorf lämnar sitt men väljer att behålla sin stol i kommunfullmäktige kan ingen av dem tvignas att lämna sina poster.

Det säger kommunjurist Oscar Arnell.

- När vi väljer förtroendevalda i allmänna val väljer vi visserligen efter partilistor och när länsstyrelsen fördelar mandat sker det till partierna men det är de enskilda personerna som väljs på mandaten.

Och detta gäller både mandaten i kommunfullmäktige och poster i de andra politiska organen som kommunstyrelse och nämnder.

Men kommunallagen tillåter att man fråntar förtroendevalda sina poster - men bara på några få grunder. Läs Strengnäs Tidnings pappersversion för mer information.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa