Efter sol kommer regn. Och när Mälardagen inleddes öppnade skyarna sig över Västerviken i Strängnäs. För besökarna var det uppslagna paraplyer och gummistövlar på som gällde.
Arrangemanget hölls under lördagen för första gången sedan pandemin som ett sätt att ge lokala föreningar möjlighet att visa upp vad de sysslar med.
Besökarna erbjöds att prova på dans och idrott och även några politiska debatter hölls passande nog ett valår som i år.
En av utställarna var projektet En vild idé. Bakom föreningen står Strängnäsborna Stina Näslund och Marianne Renfors som startade en studiecirkel förra hösten efter att ha sett tv-programmet Ge oss naturen tillbaka om betydelsen av biologisk mångfald.
– Ändå var det inte blommorna som lockade mest utan möjligheterna att få sätta tänderna i ett projekt där vi kunde få med en hel kommun. Vi lyckades med kommunen och sedan hängde Naturskyddsföreningen, ornitologerna och biodlarna på. Det här är ett projekt som ingen kan säga nej till, säger Stina Näslund
Tillsammans med kommunen har föreningen bland annat planerat för tre naturängar. En i Mariefred och en i Stallarholmen. Tidigare fanns det även planer på att anlägga en äng ute på Visholmen i Strängnäs. Men det projektet stoppades av föroreningar i marken. Istället ska ängen nu anläggas en bit bort intill boulebanan.
– Sedan har kommunen gjort mycket annat i sommar i de parker som finns där de kortklippta gräsmattorna har fått växa upp med gångar. Och i Månssons trädgård klipper man bara gräset var annan vecka och det är fantastiskt, säger Stina Näslund.
Det handlar om att det ska få växa upp. Varför är det viktigt?
– För att insekterna ska ha nåt att äta. De behöver blommor och örter. Och klipper du för kort och för ofta så dör örterna, säger Marianne Renfors.
Men föreningen nöjer sig inte där. Framöver vill de bland annat se en tävling om vilken rondell i stan som har bäst biologisk mångfald. Också golfbanan ser de som en plats med stor potential framöver.
Engagemanget välkomnas av Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande. Han menar att Stinas och Mariannes arbete bidragit till att öka kommunens arbete med biologisk mångfald.
– Det är spännande och bra och det viktiga är att vi gör det här tillsammans. Det är en viktig fråga för samhället och kommunen, säger han.