"Måndagen den 3 maj åker pojkarna och badar. Flickorna åker 4 maj till badet."
Så stod det i ett utskick som föräldrar på Karinslundsskolan fick i mitten av april. Även under höstterminen skedde simningen i grupper uppdelade efter kön, något som vårdnadshavare har ställt sig kritiska till. En förälder med barn på skolan som vill förbli anonym säger så här om könsuppdelningen:
– Vi gör inte så i Sverige, det är emot läroplanen. Man kan ju lika gärna dela klassen rakt av efter bokstaven K exempelvis.
När tidningen i slutet av april kontaktade Vivianne Lötvik, rektor på Karinslundsskolan, argumenterade hon att det handlar om rent praktiska överväganden. I varje omklädningsrum ska en vuxen vara med. Vid tillfällena för klassens simundervisning fanns dock inte tillgång till både manlig och kvinnlig personal.
– Det är en ren fråga om att vi inte hade så mycket personal, sa hon till tidningen då.
Enligt henne stred könsuppdelningen inte mot läroplanen.
– Vi har aldrig gjort så förut.
Men även för vårens simlektioner stod gruppindelningen kvar, som utskicket visade.
Bara dagar innan maj månads simlektioner och först efter att tidningen hade hört av sig till Vivianne Lötvik för att få uppdelningen bekräftad, ändrades planerna. När eleverna under måndagen möttes i simhallen var det i en blandad grupp.
Varför ändringen skedde, kan inte Vivianne Lötvik svara på.
– Inte vet jag.
Hon säger att hon frågade berörd personal efter att tidningen hörde av sig, men att det inte var hon själv som tog beslutet.
Föräldern som tidningen har pratat med tvivlar på att uppdelningen enbart gjordes på grund av organisatoriska skäl.
– Nu har de haft ett halvår på sig att planera personalförsörjningen. Och så, dagarna innan, finns plötsligt personal. Jag tror att de har fått kalla fötter, säger hen.
För snart fyra år sedan ändrade Skolverket läroplanen för att stoppa könssegregerad undervisning efter en intensiv politisk debatt.
Sedan dess står i läroplanen att "rektorn har, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att utbildningen och undervisningen organiseras så att eleverna möts och arbetar tillsammans oberoende av könstillhörighet."
En skola i Botkyrka kommun försökte 2018 ändå att införa könsuppdelad simundervisning, men backade efter kritik från bland annat Regeringskansliet.