Efterlyst brottsling hittades i tält i Svältenlägret

Det militära skyddsobjektet Svältenlägret användes som tältplats av två män, som nu är misstänkta för brott mot den lag som skyddar samhällsviktiga områden. Den ena mannen var efterlyst och fördes till fängelse av polis.

Två gånger inom loppet av några veckor har obehöriga vistats vid Svältenlägret utan att ha tillstånd för det. "Vi vill inte ha några obehöriga på området", säger hemvärnschefen Mikael Smedin.

Två gånger inom loppet av några veckor har obehöriga vistats vid Svältenlägret utan att ha tillstånd för det. "Vi vill inte ha några obehöriga på området", säger hemvärnschefen Mikael Smedin.

Foto: Camilla Lillsebbas, Albin Persson

Strängnäs2022-07-12 16:43

En skyddsvakt i Svältenlägret – Södermanlandsbataljonens hemvist vid Eldsundsviken i Strängnäs – upptäckte vid lunchtid på måndagen ett rest tält bakom en av byggnaderna på området.

Vakten fick inte kontakt med personerna i tältet utan ringde polisen, som gjorde en utryckning till den 27:e hemvärnsbataljonen som också är ett militärt skyddsobjekt.

Det visade sig vara två män i 40-årsåldern som sov i tältet. När de hade väckts kunde poliserna konstatera att den ena mannen, för tillfället bosatt i Stockholmsområdet, var efterlyst.

undefined
Åsa Willsund berättar att det är två män i 40-årsåldern som nu misstänks för obehörigt tillträde till skyddsobjekt, ett brott mot skyddslagen.

– Han ska börja avtjäna ett kortare fängelsestraff så han kördes till den anstalt där han ska vara, berättar polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Var den andra mannen är hemmahörande är oklart, enligt Åsa Willsund, men han släpptes på fri fot efter att ha förhörts på plats.

Någon skadegörelse eller stöld har inte upptäckts. De båda männen misstänks dock för obehörigt tillträde till skyddsobjekt – ett brott som kan ge upp till två års fängelse om det är grovt; böter eller fängelse i högst sex månader om det är ringa. En polisutredning om saken är öppnad, bekräftar Åsa Willsund.

Samhällsviktiga byggnader, anläggningar, objekt och områden som behöver ett särskilt skydd mot olika slags angrepp kan klassas som skyddsobjekt. Till dessa har obehöriga inte tillträde, utan det krävs särskilt tillstånd för att vistas där. Syftet är att skydda mot sabotage, terrorism, grovt rån, spioneri och röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret.

Att respektera bestämmelserna är, enligt Försvarsmaktens hemsida, "särskilt viktigt i dagens samhälle där underrättelsehotet från främmande makt är högt".

undefined
Mikael Smedin säger att bataljonen då och då hanterar sekretessbelagd information, vilket är en av anledningarna till att området är skyddsklassat.

– Från tid till annan hanterar vi sekretessbelagd information. Det, och andra saker, gör att vi inte vill ha några obehöriga på området, säger överstelöjtnant Mikael Smedin som är chef för Södermanlandsgruppen.

Så sent som den 22 juni greps två unga män efter att ha påträffats i en bil vid Svältenlägret, misstänkta för stöld och brott mot skyddslagen. En 19-åring anhölls och en 15-åring överlämnades till sina vårdnadshavare.

– Nu är det ju bara några veckor sedan den förra incidenten inträffade men i övrigt har vi inte haft många sådana händelser, det är inte vanligt, säger Mikael Smedin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!