Tufft för restaurangerna – decenniets fattigaste månad

Januari brukar medföra tuffare ekonomi för de flesta efter dyra storhelger, och i år är det värre än någonsin. Hur påverkar detta restaurangerna i stan?

Fredrik Åström på Gripsholms värdshus och Tobias Andersson på Edsbacka bistro instämmer i att januari är en bister månad. Edsbacka har till och med stängt hela månaden av just den anledningen. Varje år.

Fredrik Åström på Gripsholms värdshus och Tobias Andersson på Edsbacka bistro instämmer i att januari är en bister månad. Edsbacka har till och med stängt hela månaden av just den anledningen. Varje år.

Foto: Fanny Lindblad, Sandra Nordin

Strängnäs2023-01-28 04:46

Januari kan för många vara en månad då det är svårt att få ekonomin att gå ihop, efter jul- och nyårsfirandet. Årets januari bjuder dessutom på en betydligt högre elräkning än normalt och höjda priser i allmänhet. Den har till och med kallats för decenniets fattigaste månad. 

Hur påverkar detta kommunens restaurangnäring, går folk ens ut och äter? Tidningen gjorde en rundringning till några av kommunens restauranger för att kolla läget. 

– Vi har haft stängt under januari i tio års tid, det är inte värt att ha öppet. Det är generellt en tuff period och tråkiga tider så här års. Det gäller även februari och mars, men vi hoppas på det bästa nu när vi öppnar upp igen, säger Tobias Andersson som driver Edsbacka bistro.

undefined
Fredrik Åström på Gripsholms värdshus och Tobias Andersson på Edsbacka bistro instämmer i att januari är en bister månad. Edsbacka har till och med stängt hela månaden av just den anledningen. Varje år.

Grannrestaurangen på Västervikstorget, Grekisk Taverna, har haft öppet under januari.

– De svenska hushållen har fått stor ökning av utgifterna sen förra året. Då förstår man att folk inte går ut på restaurang mer än nödvändigt. Det påverkar oss helt klart, försäljningen är lägre och vi har fått spara in på personal, säger William Bevarli på Grekisk taverna.

Även restaurang Formosa på Storgatan känner av att det är färre matgäster.

– Kundantalet har minskat, och vi har tvingats höja priserna för att råvarorna är dyrare. Som tur är har vårt avtal på elen inte gått ut än, säger ägaren Jessica Zheng och konstaterar att när allt blir dyrare lagar folk mer mat hemma.

– Det är värre än pandemin. Man förstår ju situationen, för folk vet inte vad som händer med el, bensin, räntor och krig. Som det ser ut nu har folk inget hopp, men vi kämpar på, säger William Bevarli.

undefined
Restaurang Formosa, Grekisk Taverna och Naskovit har lite olika syn på hur januari påverkar deras restaurangverksamhet.

Fredrik Åström som driver Svenska kulturpärlor där Gripsholms värdshus ingår säger att försäljningen är cirka 15 % sämre än 2020.

– Det är åtminstone bättre nu än under pandemiåren då vi tvingades ha stängt. Råvarorna har blivit uppåt 25 % dyrare senaste halvåret och det är svårt att ta ut full kompensation från gästerna. Vi gör av med över 2 miljoner kwh i el, så du kan ju tänka dig hur det påverkar. 

Restaurang Naskovit på Hospitalsgatan har en annan syn på januari.

– Sedan vi öppnade den tionde har vi haft en bra månad, säger ägaren Tobias Bergman. Han tror att folk drar in på saker som utlandsresor och fjällsemestrar men att man ändå vill unna sig något i vardagen och att restauranger därför klarar sig hyfsat bra även i lågkonjunkturer.

undefined
Tobias Bergman är en av delägarna i restaurang Naskovit och tycker att januari har varit en bra månad. "Men flera restauranger i centrum har stängt under januari och det påverkar förstås oss som har öppet positivt."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!