Det går inte att ta miste på glädjen hos Seret Zeresenay. Han håller upp ett rektangulärt plastkort av samma storlek som ett svenskt körkort – beviset på det permanenta uppehållstillstånd som ger honom rätt att bo, arbeta och leva i Sverige på samma villkor som alla andra som är bosatta här.
– Jag är lycklig, säger 26-åringen som har bott på Mälarblick sedan den 17 september.
Han kommer från Eritrea, ett östafrikanskt land som beskrivs som en av världens hårdaste diktaturer. Seret Zeresenay flydde från den obligatoriska och ökända militärtjänstgöringen, liksom många andra eritreaner.
– Det är ledarskapet det är fel på. Jag hoppas på en ny regim. De mänskliga rättigheterna måste respekteras, säger Seret Zeresenay.
I februari 2013 lämnade han sitt hemland. Flykten gick via Etiopien, Sudan och Libyen. I början av april i år reste Seret Zeresenay över Medelhavet i en träbåt med 400 andra, sedan fortsatte han vidare genom Europa med tåg och kom till sist till Sverige där han ansökte om asyl.
– Jag har två yngre bröder som är kvar i Eritrea. Båda vill lämna landet men jag hoppas att de inte behöver ta samma risker som jag.
Seret Zeresenays asylansökan har behandlats från Flen. Under väntan på Mälarblick har han försökt få tiden att gå, så gott han kunnat.
– Under hösten har vi spelat fotboll flera gånger i veckan. Jag tycker mycket om att simma och har gjort det två–tre gånger.
Han fick det officiella beskedet den 26 november. Två veckor tidigare hade Seret Zeresenay blivit informerad om att det skulle bli ett positivt svar, men han vågade knappt tro det förrän han hade uppehållstillståndskortet i sin hand.
Seret Zeresenay trivs bra i Strängnäs och vill stanna här. Allt hänger på om han lyckas hitta ett boende på egen hand, något som han har förstått kommer att bli svårt. Om han vänder sig till Arbetsförmedlingen för att få ett så kallat anvisningsboende, så kan han hamna i vilken kommun som helst i landet.
Han är registrerad hos Arbetsförmedlingen och har en handläggare i Strängnäs. Men innan han har ordnat boende kommer han inte vidare i många andra processer – för att få svenska id-handlingar krävs folkbokföring, likaså för att få börja på svenska för invandrare. Seret Zeresenay beskriver en moment 22-liknande situation där kunskaper i svenska språket ofta är en förutsättning för jobb, som ofta krävs för att kunna få en lägenhet.
– Jag hoppas. Jag vill verkligen stanna i Strängnäs, säger Seret Zeresenay.
Han drömmer om att lära sig svenska snabbt för sedan fortsätta plugga, kanske vid Uppsala universitet. Han vill bygga vidare på sin examen inom marinbiologi. En masterexamen är målet.
– Jag vill säga tack till Sverige. Jag ska plugga och kompensera samhället, jag hoppas att jag kan bli en bidragande medborgare. Det finns mycket vatten omkring Strängnäs, jag skulle vilja göra något med mina kunskaper i den marina sektorn.