Misstänkt 16-åring omhäktad – på hårdbevakad anstalt

Minst fyra veckor ytterligare på Salberga häkte med säkerhetsklass ett väntar den 16-årige Strängnäsbon som är misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Han har dessutom nyligen bytt försvarare.

Här på Salberga i Västmanland sitter den 16-årige Strängnäsbon i minst fyra veckor till. Anstalten tillhör kategorin säkerhetsklass 1. Ynglingen har under tiden fått igenom att byta försvarare.

Här på Salberga i Västmanland sitter den 16-årige Strängnäsbon i minst fyra veckor till. Anstalten tillhör kategorin säkerhetsklass 1. Ynglingen har under tiden fått igenom att byta försvarare.

Foto: Bertil Ericson/TT

Strängnäs2023-08-29 20:55

– Det stämmer. Orsakerna vill jag inte gå in på, men jag har haft med klienten att göra tidigare, säger "nya" advokaten Nils Svantemark.

Det var på kvällen den 25 juli som Strängnäsynglingen greps efter skottlossning vid en butik i Gottsunda söder om Uppsala. Händelsen blev till en riksnyhet.

Ett par dagar senare häktades 16-åringen, liksom en annan pojke, vars hemort är obekant. Kammaråklagare Erik Grönvall i Uppsala flaggade redan då för att det skulle bli svårt att hinna väcka åtal inom loppet av fyra veckor. Det kunde han heller inte göra, utan åklagaren begärde förlängd åtalstid – vilket Uppsala tingsrätt godtog.

Därför kommer de två misstänkta att kvarstanna i häktet till den 28 september.

– Det är långtifrån säkert att ett eventuellt åtal väcks om fyra veckor. Han kan bli häktad ännu längre, bland annat måste den tekniska undersökningen bli färdig, säger Svantemark.

Vad säger din klient om brotten han misstänks för?

– Han förnekar brott.

Kan han säga någonting om vad han gjorde den aktuella kvällen?

– Det går jag inte in på, vi har förundersökningssekretess.

Strängnäsbon som i förra veckan fälldes för bland annat grov misshandel av Eskilstuna tingsrätt och troligen kommer att åtalas igen inom kort för andra brott på hemmaplan sitter på Salberga häkte i Sala som har säkerhetsklass ett.

Sådana anstalter är speciellt anpassade för klienter som bedöms ha särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Tidningen har sökt åklagaren.

Karta: Salberga
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!