17-åriga Strängnäsbon Saga Andersen på FN:s miljömöte

Ungdomsrådets ordförande stod i centrum under en ceremoni på FN-området i Kenya. "En stor stund", säger Saga Andersen som också fick besöka grannlandet Tanzania.

Saga Andersen med representanter från Namelok women's group i Emboreet.

Saga Andersen med representanter från Namelok women's group i Emboreet.

Foto: Privat

Strängnäs2022-03-12 20:43

1972 genomfördes FN:s första miljökonferens i Stockholm. 50-årsjubileet firas stort i den svenska huvudstaden i sommar – men det uppmärksammades också nyligen i Nairobi, Kenya.

På plats fanns Saga Andersen, 17 år och från Strängnäs. Hon fick det ärofyllda uppdraget att placera en av stenarna från Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Ystad vid barnens mötesplats på FN-området.

undefined
Saga Andersen fick uppdraget att placera en sten från den så kallade meditationsringen på Dag Hammarskjölds gård Backåkra vid barnens mötesplats på FN-området i Nairobi.

– Det var en stor stund, och det kändes väldigt speciellt med tanke på kriget i Ukraina. Dag Hammarskjöld stod ju verkligen för fred, säger Saga Andersen, som också fick chans att prata kort med Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), som deltog i det ministermöte som ägde rum just där och då.

Saga Andersen besökte Kenya och dessförinnan Tanzania i egenskap av ordförande för Strängnäs kommuns ungdomsråd, Skur. Med på resan var också den lokala barnombudsmannen Helena Edvinsson, och resan var en del av förberedelserna inför det nya partnerskap som Strängnäs kommun ska ingå i.

Strängnäs kommun bedrev, med finansiering från Sida, ett elevdemokratiprojekt i Simanjiro-distriktet i Tanzania åren 2006–2016. Därefter har kommunen arbetat med liknande frågor i storstaden Dar es-Salaam.

– Då besökte vi en av byarna i Simanjiro, Emboreet, och såg att det hade hänt jättemycket efter att vi avslutat vårt projekt där. Vi såg solceller på taket, det fanns belysning, vattenledningar höll på att dras fram. Kanske inte enbart tack vare barnen som engagerat sig, men absolut har det bidragit att de har tryckt på och påmint om sånt som varit viktigt för dem, berättar Helena Edvinsson.

undefined
Saga Andersen med representanter från Namelok women's group i Emboreet.

Detta, med fokus på hur unga kan använda sitt inflytande, vill Strängnäs kommun arbeta vidare med. Sida har beviljat ytterligare 400 000 kronor för en ettårig förberedelsefas inför ett nytt projekt. Den nyss genomförda resan är en del i detta.

– Vi besökte två skolor i Emboreet, en primary school för yngre barn och en secondary school med lite äldre elever. Där hade de startat en klimatklubb, berättar Saga Andersen.

Hon ställde frågor om den – och eleverna ställde frågor till henne om vad hon såg för förbättringsåtgärder i Emboreet ur ett klimatperspektiv.

– Det är väldigt mycket skräp, och framför allt plast. De har inte samma förutsättningar som vi att återvinna, men jag berättade om systemet med färgsorteringen som vi har i Strängnäs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!