272 elever i blöt kamp om pallplats

Varje år utses de mest snabbsimmande andra-, tredje- och fjärdeklassarna runt om i hela Sverige. På måndagskvällen var det skolorna i Strängnäs kommuns tur att mötas i den årliga simtävlingen.

Strängnäs2016-04-18 21:13

Startsignalen följs av sex ljudliga plask och ett öronbedövande vrål från publiken. I vattnet tar sig några av de tävlande fram som fiskar, andra som ålar och några som grodor. Men alla är de ivrigt påhejade av upprymda klasskompisar med plakat, stolta föräldrar och lärare.

– Det är tredje året i rad som Strängnäs simklubb håller i den här lite större tävlingen. Tidigare var det bara bästa simfyran som avgjordes. Då var det också svårare för skolorna att få ihop lag eftersom det krävdes åtta deltagare i varje, säger Patricia Kanevåg som är chefstränare i Strängnäs simklubb.

Nu är lagen mindre, bara fyra elever i varje, och var och en av dem simmar 25 meter innan de blir avlösta av någon av sina lagkamrater. Intresset för simtävlingen har vuxit ordentligt.

– Förra året hade vi 42 anmälda lag, nu har vi 68. Det är jättekul även om det förstås innebär mer jobb för oss som arrangörer, säger Patricia Kanevåg.

Eftersom det är så många lag som ställer upp kommer det att köras flera heat. Det lag som får bäst tid vinner. Den skola som har flest elever i årets simtävling är Vasaskolan, trots att skolan inte har några fjärdeklassare.

– Vi har fem lag i årskurs två och sju lag i årskurs tre, säger idrottsläraren Ali Al-Khayat.

Han är glad över att så många ställde upp, och hoppas att han själv är en av orsakerna till det stora intresset.

– Jag kommer från Irak och där simmade jag i landslaget. Simning är min grej, jag älskar det! Jag älskar lukten av klor och jag försöker få mina elever att gilla det lika mycket, säger han.

Han berättar att flera av hans elever redan tränar i simklubb på fritiden, och han hoppas att intresset för sporten ska växa ännu mer efter tävlingen.

– Om man börjar simma i den här åldern kan man få riktigt bra resultat. Dessutom är simning bra för hälsan, och så är det bra att kunna simma av säkerhetsskäl förstås, säger Ali Al-Khayat.

Stallarholmsskolans idrottslärare Anneli Lövstad fanns också med och hejade på sina elever.

– Alla har gjort en bra insats. Det viktigaste är att alla som vill har kunnat vara med. Jag tycker att det är så modigt av dem att simma inför en sån här stor publik. Men det har varit mycket fjärilar i magen innan, säger hon.

Hur blir man då framgångsrik i vattnet? Alva Wallmark från Karlavagnen var en av eleverna som tävlade om att bli bästa sim-trean. Hon hade bestämt sig för en taktik på förhand.

– Jag tänkte att jag inte skulle titta så mycket på vad de andra gjorde. Det gick bra.

Casper Bergvall, också han från Karlavagnen, hade en annan taktik:

– Vi var bara glada, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om