Drygt 150 barnskötare arbetar på kommunens 22 förskolor. Nu återkommer personal som varit borta från sina tjänster av olika anledningar och därför måste 44 barnskötare sägas upp.
– Det är personer som har tillsvidareanställning men som inte har någon fast placering. Vi brukar säga att man inte har någon egen tjänst, förklarar Marianne Andersson och förtydligar att det ekonomiska läget också gör sitt till.
– Kommunen har inte ekonomiskt utrymme att ha så många tillsvidareanställda.
Sist in – först ut?
Marianne Andersson vet redan ungefär vilka de 44 barnskötarna är.
– De är de med den kortaste anställningstiden, förklarar hon och säger att de finns de som arbetat upp till sju år som är aktuella.
Men redan i dag sätter sig kommunen i förhandlingar med de fackliga organisationerna. Då kan någon eller några av de 44 på Marianne Anderssons lista bytas ut mot andra med exempelvis kortare anställningstid inom kommunen.
Alla förskolor berörs
– Det finns inte en förskola som inte kommer att beröras av det här på det ena eller andra sättet, säger Marianne Andersson och förtydligare:
– Vi minskar inte antalet barnskötare inom förskolan, det är densamma.
I nästa vecka kommer de berörda 44 personerna att kontaktas för ett möte.
En barnskötare arbetar inom förskolan och har en gymnasial utbildning till skillnad från förskollärarna som har en universitets- eller högskoleutbildning.
Strengnäs Tidning har förgäves sökt fackförbundet Kommunal för en kommentar.